Utorak, 28.01.2020
More

  Čović pozvao sve logoraše da tuže BiH

  Podijeli:

  MOSTAR – Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović pozvao je danas sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili u BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu.

  Na novinarsko pitanje kako komentariše najave da bi mogle uslijediti tužbe protiv Hrvatske nakon presude u slučaju Prlić i ostali, Čović je kazao da će “spekulacija biti, kao i alata za stvaranje nereda u BiH.”

  “Javno pozvivam sve logoraše u BiH, bez obzira čijem logoru su bili, da tuže BiH jer sve što se dešavalo u BiH je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kao Dejtonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba pronaći način kako pomoći tim ljudima”, izjavio je Čović.

  Premijer Hrvatske Andrej Plenković na isto pitanje je odgovorio:

  “Ovo nije bila presuda za odgovornost država nego pojedinaca. Ne vidim pravni temelj za takve procese.”ž

  Pronaći način da preživimo u BiH

  Čović je nakon sastanaka sa braniteljskim udruženjima, predstavnicima hrvatskih političkih opcija u BiH i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem rekao da su razgovori donijeli ohrabrenje hrvatskom narodu u BiH.

  “Svi razgovori vežu se za presudu Haškog suda vezanu za našu šestorku. Ovi razgovori su ohrabrenje u BiH, da ne treba izgubiti vjeru, da moramo naći načina kako preživjeti u BiH, graditi našu poziciju u BiH i zadržati poziciju jednakopravnog naroda. Imamo potporu vlasti Republike Hrvatske i to se kroz ove razgovore moglo iščitati”, naveo je Čović.

  “Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga ko ima odgovornost kao narod. Mislim da smo jednim dijelom uspjeli, nismo nasjeli na mnoštvo provokacija preko elektronskih medija, medija općenito i društvenih medija gdje se vodio rat. Ono što nama treba je mir na ovom prostoru, a moramo ohrabriti sve one koji zbog ovakvih presuda mogu biti dovedeni u napast”, izjavio je Čović.

  On je kazao da se presuda u Hagu najviše odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata.

  “Vraća nas u povijest, koju ne želimo da se ponovi. Iskazano je opredjeljenje da HNS dobije na težni, da pokažemo zajedništvo u BiH kada je u pitanju skora budućnost. Više smo pričali o budućnosti, nego o prošlosti”, naveo je Čović.

  Na sastanku sa predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, istakao je Čović, razgovaralo se i o izbornom zakonu, EU integracijama BiH kao i osnaženju prostora gdje žive Hrvati, kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti iz BiH.

  “Moram se zahvaliti gospodinu Plenkoviću, ne trebamo biti u napasti, moramo znati šta moramo cijeniti od evropskih vrijednosti – i zaštiti svoj narod”, zaključio je Čović.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI