Početna  /  Čović: Poslije referenduma se neće desiti ništa posebno
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Čović: Poslije referenduma se neće desiti ništa posebno

“Zajednički smo utvrdili da odluke Ustavnog suda BiH ne treba komentarisati, one su takve kakve jesu, šta god ko mislio o njima i na koji način su donesene”, rekao je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH (Foto: Moja Hercegovina)
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH (Foto: Moja Hercegovina)

PIC je juče uputio zajednička izjavu o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, uz izdvojeno mišljenje Rusije.

“PIC ima zadaću, bez obzira kako se doživljava. Bilo je upita na tu temu i ja sam se očitao tako da se dobro poklapa s promišljanjima koje smo slali proteklih dana. Koliko je zbunjujuća tema najbolje govori koliko se predstavnici članica Vijeća za implementaciju mira pokušavaju usaglasiti oko zajedničkog stava posljednjih dana. I na kraju imali smo izuzeće predstavnika ruske administracije, što je za očekivati jer je tema isključivo Republika Srpska”, kazao je Čović za N1.

On je istakao da se zajednički utvrdilo da odluke Ustavnog suda BiH ne treba komentarisati.

“One su takve kakve jesu, šta god ko mislio o njima i na koji način su donesene. S druge strane sve ono što ostavlja demokratski proces ispred nas, ako je u skladu s Ustavom, a to je i PIC rekao. Referendum kao forma je nešto što se ne može osporavati”, smatra Čović.

Za Čovića je pitanje u kojoj se mjeri sve koristi u predizborne svrhe, bez obzira ko ga naglašava.

“Osjećam da će se referendum sprovesti, iako ne znam šta će odlučiti predstavnici RS-a i da se poslije toga ništa posebno neće desiti jer se odlučuje isključivo o danu kada će se obilježivati dan jednog entiteta. Ne mislim da je to strateško pitanje za BiH i da bi nekoga to trebalo iritirati. Mada kod nas se svaka tema koristi i tamo gdje treba i gdje ne treba. Jedna je tema pričati o pravosuđu, a druga ovakva događanja. Sutra će ovakvi referendumi biti za dan neke opštine, kantona ili slično. Ne bih pretjerano pridavao značaj ovome, ali smo se značajno zaokupili temom koja na bilo koji način nema veze s našim evropskim putem, evroatlantskim putem i agendom koju smo postavili na ekonomskom planu, pa i sa lokalnim izborima.”

Danas će se susresti s premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Da li će biti priče o aktuelnim dešavanjima.

“To smo dogavarali jako davno i krajem 8. mjeseca smo planirali biti u Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji. Sutra smo u Beogradu. Sudbina je htjela da se dešavaju u isto vrijeme ove aktivnosti. Imamo odluku CIK-a, susret u Beogradu predstavnika RS-a i Srbije. Naveče imam susret s Vučićem i razgovaraćemo o mnoštvu tema”, rekao je on.

Čović je mišljenja da je dobro da se poklopilo da danas bude u Srbiji.

“Želim iznijeti svoj stav i ohrabriti nas da se oslobodimo prošlosti, da se što manje bavimo takvim poslovima i da se potpuno okrenemo budućnosti. Republika Srpska je realnost, kao što je realnost i BiH i njen evropski put. Naša saradnja je neminovna s našim susjedima izbog toga je moja kampanja išla s prvim susjedima”, rekao je Čović.

On je kazao da su se države regiona nekim nevještim usmjeravanjem okrenule visokim ciljevima, a zanemarili saradnju.

“Mislim da smo u potpunosti upućeni jedni na druge. Ima previše crnila ovih dana koji ukazuju na stanje od prije 20 i nešto godina i iz toga treba izaći što prije. Naša budućnost je evropska budućnost, moramo stabilizovati ekonomske tokove, a to ćemo najlakše uraditi ako se razumijemo i ako ima povjerenja između nas. Nema niti jedne prepreke da više sarađujemo i da se susrećemo”, zaključio je Čović.

0 Shares
0 Shares
Copy link