Početna  /  Čović: Nema novca od MMF-a dok ne riješimo akcize na naftu
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Čović: Nema novca od MMF-a dok ne riješimo akcize na naftu

Vlasti BiH obavezale su se da do kraja marta iduće godine ispune Upitnik Evropske komisije, izjavio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Za to vrijeme moramo razriješiti pitanje odluka Suda u Strazburu, `Sejdić-Finci`, zatim odluke našeg Ustavnog suda kada su u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Dom naroda, Grad Mostar, potom izborno zakonodavstvo”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ukoliko u naredna tri mjeseca sve ovo bude riješeno, BiH će krajem 2017. godine imati kandidatski status.

Kada je riječ o izgradnji putne mreže unutar Koridora “Pet ce”, Čović je konstatovao da su radovi na svim dionicama usporeni ili u zastoju, te dodao da je novac problem za svaki dio puta koji se radi.

Čović je dodao da u narednih pola godine mora biti završena priča o akcizama na gorivo, što je potencijalni izvor sredstava i garancija za podizanje kredita za gradnju puteva, prenosi današnje sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, nema novih kreditnih sredstava dok ne budu završene aktivnosti u vezi sa akcizama.

“Čak nas je Međunarodni monetarni fond (MMF) uslovio narednom kreditnom tranšom dok ne riješimo akcize na naftu”, istakao je Čović i dodao da MMF to radi više zbog garancije da im se mogu vraćati tranše.

3 Shares
3 Shares
Copy link