Početna  /  Čović: Nastojaću da BiH dobije podršku za Akcioni plan za pristupanje u NATO
Bosna i Hercegovina

Čović: Nastojaću da BiH dobije podršku za Akcioni plan za pristupanje u NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je, pred odlazak u Sjedinjene Američke Države, najavio da će sa američkim zvaničnicima razgovarati o trenutnoj situaciji u BiH. Rekao je da je od ambasadora SAD u BiH, Morin Kormak tražio da učini sve, da do kraja godine bude aktiviran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO (MAP).

“To je realno, iako je samo tri mjeseca ispred nas. Mnogi će reći da svi uslovi nisu završeni, ali je za BiH i okruženje važnije, kao i NATO savez, da otvorimo ta vrata kroz MAP nego da ulazimo u rasprave koje nismo u stanju iznijeti. Nadam se da ćemo imati prijatelje među članicama NATO saveza da aktiviramo MAP”, rekao je Čović.

Čović je najavio da će u oktobru biti otvoreno pitanje izmjena Izbornog zakona u Zastupničkom domu.

“Biće drugačije nego u Domu naroda. Neće se ići kroz hitnu, već redovitu proceduru kako bi se omogućile korekcije onoga što nekome smeta. Nama je bitno da ispoštujemo odluku Ustavnog suda BiH i da se predstavnici naroda biraju iz tog naroda i da to vrijedi za sve”, naglasio je Čović.

Ocijenio je da u ovom trenutku nema kapaciteta za promjenu ustava jer bi bilo politički zloupotrijebljeno. Ponovio je da je nepostojanje parlamentarne većine i mogućnost da Savjet ministara na čijem je čelu Denis Zvizdić nema podršku Parlamenta prestavlja najveći problem u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link