Početna  /  Čović: Izetbegović svjesno podiže napetost oko nacionalnih pitanja
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Čović: Izetbegović svjesno podiže napetost oko nacionalnih pitanja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da odnosi bošnjačke i hrvatske politike u BiH ne funkcionišu, kao ni njegov odnos sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem koji je svjesno organizovao spasavanje pozicije SDA podizanjem napetosti oko nacionalnih pitanja.

“Jedno je pitanje bila tužba prema Srbiji oko revizije, nakon toga Pelješki most, zatim haške presude…Smisao svega toga jeste da se ne primijeti kako pola SDA glasa na različite načine”, rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je ocijenio da je izmjena Izbornog zakona jedini način da se Hrvatima omogući višestranačje, a HDZ demokratizuje.

Komentarišući evropski put BiH, Čović, koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao da bi, nakon uspješnih procesa Srbije i Crne Gore, bilo jako loše da BiH ostane izolovana.

“Ovo nas tjera da nešto zajedno radimo. Ali, s druge strane, postoji i druga ocjena – da smo prava bara”, ocijenio je Čović.

On smatra da je najveći problem izrazito spora dinamika rada predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji do sada nije htio da sazove nijednu sjednicu u vezi sa mehanizmom koordinacije. “Morao je podnijeti izvještaj puno ranije, a nije”, napomenuo je Čović.

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH usaglasilo da do 15. decembra mora dobiti Upitnik Evropske komisije, ali da se to do danas nije desilo.

“Jedini razlog za to su pitanja koja su otvorena, a otvorena su samo jer se nije već jednom sazvao Kolegijum za evropske integracije koji čine, između ostalog, svi predsjednici vlada. Za to je najodgovorniji Zvizdić”, tvrdi Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, ipak, očekuje da će BiH na proljeće dobiti kandidatski status za EU.

“Ali, to samo po sebi ne znači ništa, jer to ne znači i automatsko otvaranje pregovora. Prvo treba da dobijemo pozitivan izvještaj EU da smo ispunili sve što se od nas tražilo. Tim činom smo sve ispunili, osim jednog opšteg zahtjeva, a to su politički uslovi”, konstatovao je Čović.

O inicijativi za ukidanje naziva “hrvatski” i “Herceg-Bosna” iz pojedinih preduzeća, Čović je rekao da su taj naziv Hrvati unijeli u današnju Federaciju preko Vašingtonskog sporazuma i da tu ne vidi ništa sporno.

“Međutim, bojim se da nije toliko sporan ni taj naziv koliko želja da se jednim ovakvim činom ide u federalizaciju Federacije u budućnosti”, upozorio je Čović.

0 Shares
0 Shares
Copy link