Početna  /  Čović: Gdje god nije bilo Herceg Bosne nema više ni Hrvata
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Čović: Gdje god nije bilo Herceg Bosne nema više ni Hrvata

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a i HNS-a, rekao je gdje god nije bilo djelovanja Hrvatske Republike Herceg Bosne (HR HB), kao izraza političke volje hrvatskog naroda, političnog i vojnog, Hrvata više nema.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH (Foto: Moja Hercegovina)
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH (Foto: Moja Hercegovina)

“Bez obzira da li je to Sarajevo, Goražde, Tuzla, Bihać, Banjaluka, jednako je na svakom dijelu – Hrvata je ostalo toliko malo da možemo kazati da su potpuno nestali“, rekao je Čović sinoć na javnoj tribini u Gorici kod Gruda, organizovanoj u sklopu obilježavanja 23. godišnjice proglašenja HRHB.

Čović je pozvao one koji su razočarani u postupke političkih predstavnika Hrvata u BiH da ne klonu duhom, jer se ravnopravnost hrvatskog naroda sa ostalim narodima u BiH, kako je rekao, može postići samo zajedništvom i zajedničkom sinergijom i iskustvom.

“Moramo stvoriti takav ambijent da mladi ljudi ostaju, te da mnogi koji su otišli i žive širom svijeta, prepoznaju mogućnost življenja u BiH i da se vrate. Јa sam uvjeren da za to imamo snage a nadahnuće za to nam je upravo Hrvatska republika Herceg Bosna“, kazao je Čović i istakao da se u naredne dvije godine moraju stvoriti uslovi, kako bi Hrvati reorganizacijom BiH sebi obezbjedili apsolutno jednaka prava, koja imaju i druga dva naroda u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link