Početna  /  Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći – nagrada “Svetozar Ćorović” Labudu Dragiću
bileća Hercegovina

Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći – nagrada “Svetozar Ćorović” Labudu Dragiću

BILEĆA – U okviru 19. Ćorovićevih susreta pisaca “Srpska proza danas”, sinoć je u Bileći upriličena svečana akademija, a tradicionalna nagrada “Svetozar Ćorović” ove godine dodijeljena je Labudu Dragiću za knjigu “Kukavičja pilad”.

Iako je i prethodnih godina bio u užem izboru za ovu prestižnu nagradu, Dragiću je ove godine pošlo za rukom da je u konkurenciji od preko 60 proznih djela i dobije. On je istakao da veoma cijeni  priznanje, jer su ovu nagradu prije njega dobili neki od najznačajnijih srpskih pisaca.

“Volim što se to događa ovdje na ovom prostoru u Hercegovini, na izvoru najljepšeg što je u srpskom jeziku. Hercegovina ima neku svoju prirodnu otmenost i u pejzažu i u svjetlosti i u vazduhu, u ljudima, u licima, u govoru, u ophođenju. Postoji tu neki viši nivo ljudskosti i čojstva, neke topline, neke plemenitosti. Što se tiče same organizacije ona zaslužuje sve pohvale. Ja sam prosto zadivljen da jedno tako malo mjesto koje nema svoju privredu svake godine smogne snage da pravi svetkovinu i da bude žižno mjesto srpske duhovnosti”, rekao je Labud Dragić.

Labud Dragić

Kao i prethodnih godina, o nagrađenom djelu govorili su predsjednik žirija prof. dr Jovan Delić i član žirija prof. dr Marko Nedić.

Odluku žirija sinoć je pročitao prof. dr Jovan Delić, a u njoj se između ostalog navodi: “Dragićev roman Kukavičja pilad izdvaja se, prvo, vrlo živom i aktuelnom istorijskom tematikom karakterističnom za ovog pisca. Događaji i sudbine koje roman dočarava i danas potresaju srpski narod, naročito u Crnoj Gori. Komitski pokret u Crnoj Gori, kao gerilski otpor Austrougarskoj vlasti i njegov ugled u narodu, iskorišćen je i zloupotrijebljen nakon Prvog svjetskog rata. Kritika je već visoko ocijenila Dragićevo osjećanje istorije, smisao za indivudualizovanje i razvijanje junaka, dar za grotesku i crni humor, izvanredno osjećanje za poetski i lirski doživljaj prirode”, navedeno je u odluci.

Jovan Delić (Foto: Moja Hercegovina)

Svečanu akademiju svojim izvedbama uljepšao je hor “Tribunija” iz Trebinja pod dirigentskom palicom profesorke Stojanke Gudelj.

Hor “Tribunija” (Foto: Moja Hercegovina)

Ćorovićevi susreti pisaca  biće završeni sutra kada će u bilećkom Domu kulture biti održano književno veče “Srpska proza danas” koju će voditi prof. dr Jovan Delić, a za sutra je planirana i promocija časopisa “Nova zora” u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link