Početna  /  Ćirovom stazom u Jasenicu Lug: U ruševinama stare željezničke stanice
Hercegovina Trebinje

Ćirovom stazom u Jasenicu Lug: U ruševinama stare željezničke stanice

TREBINjE – Sa magistralnog puta Trebinje-Ljubinje skretanje u mjestu Dobromani, pored restorana “Zlatni volan”, teškim makadamom vodi, između ostalog, do sela Jasenica Lug koje pripada Trebinjskoj šumi. Ovo mjesto bilo je samo jedno u nizu kroz koje je prije 1976. godine huktao čuveni „Ćiro“.

[mhc_antrfile naslov=”Nekadašnja stanica Jasenica Lug “] “Željeznička stanica Jasenica Lug nalazila se na ravnom terenu Luga. Uz zgradu je na svakoj stanici bila čatrnja i tipski nužnik koji je u ruševnom stanju, ali očuvanih kontura. Imala je dva stanična i jedan slijepi kolodvor. U blizini stanice bio je šenderauz, čuvarska kućica koju je izgradila Austro-Ugarska. Od Jasenice Luga pruga se nastavlja na više dužih pravaca i kraćih krivina prema Humu. To je ravničarski predio u kome se izdvaja pravac pred Humom dug 5 km, na kome su se odvijale probe parnih lokomotiva i ondje su vozile 40 km/h, a dizelske lokomotive i motorni vozovi vozili su i do 60 km/h“, podaci su koji se nalaze na stranici www.ciro.hr
[/mhc_antrfile]

Krenete li ovim putem, budite spremni na petnaestominutno truckanje u dobro izdržljivom automobilu, poput, recimo, legendarnog golfa dvojke.

Novi putokazi koji do Jasenice Luga obilježavaju skretanje ka nekoliko obližnjih sela, jedini su noviji detalji koje možete vidjeti u zapuštenom seoskom ambijentu. Za sve ostalo pobrinula se samo priroda.

Tek pred kraj puta, gdje se makadam spaja sa nekadašnjiom Ćirovom rutom, ukaže se pokoja kamena napuštena kuća, od kojih su ostale samo ruševine. Obrasle u šiblje jasno kazuju da na njih već dugo niko ne misli.

Nedjeljno ugodno popodne na kratkom putu ne srećemo nikoga. Tek na odredištu odmara se dvoje biciklista iz Holandije, koji su se uputili starom Ćirovom rutom, koja je prije nekolike godine pretvorena u biciklističku stazu.

Na osami kraj puta stoji kućica od lijepo posloženog kamena sa naizgled očuvanim krovom i natpisom „Jasenica Lug“ – na ćirilici i latinici. To je zgrada nekadašnje željezničke stanice “Jasenica Lug”. Ispred nje pokoji žbun, ali ulazak u unutrašnjost je prohodan. Malo iza zgrade stanice viri, takođe oronula, nekadašnja seoska škola. I sama zarasla u draču i šiblje, ostala je gorda, pa nije dozvolila ni da joj priđemo.

Nekadašnja seoska škola (Foto: Moja Hercegovina)

Zato je kućica, zgrada željezničke stanice, otvorena za slučajne i putnike namjernike. Nekada su u njoj živjeli, ako je vjerovati informaciji koju nam je dao jedan stariji stanovnik susjednog sela, neki Živko i Mirko Vučić.

Unutrašnjost je osvjetljena, jer vrata i prozora odavno nema. Zidovi oronuli i porušeni, a plafon izleda kao da bi nam svakog trenutka mogao pasti na glavu.

U propaloj zgradi odavno nema života, a da ga je nekad i te kako bilo, svjedoče brojni predmeti u unutrašnjosti. Desetak kabastih drvenih stepenica koje vode na tavan stare kuće izgledaju nesigrno. Tavanica na nekim mjestima propala je i klimava, a zbog razbacanih stvari po podu teško je vidjeti gdje je bezbjedno zakoračiti.

Polomljena cigla, kamenje, drvena konstrukcija, razbacano posuđe, flaše, tegle, komadi starog namještaja, odjeće i obuće – ženske i muške, stare knjige na kojima se odavno uhvatila buđ, te raspali željeznički dnevnik, samo su dio onoga što skriva tavanica stare zeljezničke stanice u Jasenici Lugu.

Na raspaloj polici stoji pismo, koje će dogodine biti staro tačno 50 godina. Pisano je 22. decembra daleke 1968. Bijeli papir i plava hemijska odoljeli su svim nedaćama vremena, pa je njegov sadržaj poprilično čitak.

Pismo je bilo namijenjeno izvijesnom Savu. Pošiljalac u njemu, imeđu ostalog, kaže: „Možda si mi i pisao, pa se tvoje pismo negdje zagubilo, a to se našim poštarima u Humu često dešava“.

Pored pisma dijelovi požutjelih novina – Politika Ekspres, izdanje baš na današnji dan prije 39 godina – ponedjeljak, 21. avgust 1978.

Ubrzo smo napustili napuštenu kuću i iz Jasenice Luga zaputili se pravcem prema Humu, gdje je nekada bilo najveće željezničko čvorište na pruzi od Sarajeva do Zelenike i Podgorice u Crnoj Gori. Okrenete li ka drugoj strani od Jasenice Luga naićete kroz Dikliće do nekadašnje stanice u Poljicu.

Mlađe generacije o čarima željeznice znaju jako malo ili ništa, pa im prolazak Ćirovom rutom možda i ne znači mnogo. Zato, oni koji su odrasli uz željeznicu još uvijek sa sjetom pričaju o tim vremenima.

Tamo gdje su nekada tukli i huktali vozovi, danas je napravljena biciklistička stazu koja vodi od Mostara, Čapljine, Neuma, Ravnog i Trebinja, do opštine Konavle u Hrvatskoj.

Iako niste ljubitelji biciklizma, nije zgoreg ovim stazama provozati se automobilom i proći kroz mjesta koja su, sjećaju se stariji Trebinjci, nekada bila centar zbivanja i vrvila od života. Danas pusta i prepuštena vremenu i zaboravu, uz izuzetak pokoje kuće čiji je vlasnik odlučio da je obnovi i ponekada dođe u nju.

127 Shares

Nikolija Bjelica

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Od avgusta 2013. do novembra 2017. godine novinarka internet magazina "Moja Hercegovina".

127 Shares
127 Shares
Copy link