Početna  /  CIK u Sarajevu zvanično dodijelio mandate izabranim načelnicima i gradonačelnicima
Bosna i Hercegovina

CIK u Sarajevu zvanično dodijelio mandate izabranim načelnicima i gradonačelnicima

Predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas su u Parlamentarnoj skupštni BiH načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 2. oktobra 2016. godine uručili sertifikate čime su zvanično preuzeli funkciju.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Načelnici i gradonačelnici su potpisali izjave, prihvatili mandat, te zvanično preuzeli funkcije. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić im je čestitao i poželio uspješan mandatni period, te ih podsjetio da je zakonski rok za formiranje gradskih i opštinskih vijeća 30 dana, prenosi Klix.ba.

Najveću pažnju javnosti danas je izazvao dolazak novog načelnika Velike Kladuše, Fikreta Abdića, koji je nakon 23 godine prvi put u Sarajevu.

Abdić se početkom 1990-ih godina aktivno uključio u politiku te na prvim višestranačkim izborima osvojio najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda, ali je poziciju člana Predsjedništva BiH ipak prepustio Aliji Izetbegoviću, s kojim se ubrzo i politički razilazi.

Nakon što je Abdić preuzeo mandata od CIK-a, novoizabrani načelnici iz Unsko-sanskog kantona (USK) su napustili svečanu salu Parlamenta BiH, odlučivši da sertifikate preuzmu na kraju svečanosti., a jedan dio prisutnih u sali je prilikom dodjele sertifikata Abdića pozdravio aplauzom.

Načelnik Ključa, Nedžad Zukanović, rekao je da su ovim činom željeli poslati jasnu poruku kako ratni zločinci ne mogu biti izabrani za načelnike.

Zlatko Hujić, načelnik Bosanskog Petrovca, rekao je da je Abdić osuđeni ratni zločinac i da se na ovaj način suosjeća sa žrtvama.

Na lokalnim izborima 2016. godine pobjedu u Opštini Srebrenica je osvojio Mladen Grujičić, koji je danas takođe preuzeo mandat, a danas je izjavio da se u Srebrenici situacija koja je u proteklom periodu bila napeta, već smiruje.

Grujičić je rekao da međunacionalnih tenzija neće biti, kao što ni do sada nije bilo nikakvih ekscesa.

Na lokalnim izborima održanim u 130 opština i 10 gradova, u BiH su izabrana 3.093 nosioca mandata, a među izabranim načelnicima je i jedna žena.

CIK BiH je 1. novembra potvrdio rezultate lokalnih izbora u BiH za sve gradove, osim za Stolac, u kojem su izbori prekinuti nakon nekoliko incidenata na biračkim mjestima.

0 Shares
0 Shares
Copy link