Početna  /  CIK raspisao izbore za 2. oktobar! Dodik izrazio sumnju da je Centralna izborna komisija podređena muslimanima i tražio ostavku Arnautovića?!
Izdvajamo Republika Srpska

CIK raspisao izbore za 2. oktobar! Dodik izrazio sumnju da je Centralna izborna komisija podređena muslimanima i tražio ostavku Arnautovića?!

Centralna izborna komisija BiH raspisala je Opšte izbore za nedjelju, 2. oktobar ove godine. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je nakon sastanka sa koalicionim partnerima u Banjaluci izrazio nezadovoljstvo radom CIK-a rekavši da se sve podređuje Bošnjacima koji imaju povlašćen status.

Od sedam članova CIK-a BiH pet ih je glasalo za ovu odluku i održavanje izbora u oktobru dok je jedan član bio protiv, a drugi nije prisustvovao sjednici i vjerovatno će se izjasniti naknadno.

Kako je istaknuto na samoj sjednici izbori su raspisani prema zakonu, odnosno najmanje 150 dana prije datuma održavanja izbora.

U oktobru ove godine, građani BiH biraće članove Predsjedništva BiH, i poslanike Parlamentarne skupštine BiH, a biće birani i poslanici Parlamenta FBiH i Narodne skupštine Republike Srpske, zatim predsjednik Republike Srpske kao i poslanici Skupštine Brčko distrikta i kantonalnih skupština.

Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH koji je glasao protiv odluke o rapsisivanju izbora rekao je da ne postoje zakonske odredbe i preduslovi za slobodne i demokratske izbore dok je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a pozvao nadležne da donesu odluku o finansiranju izbora.

”Možemo s pravom da sumnjamo da je Centralna izborna komisija, koja je danas raspisala izbore u BiH, podređena određenim političkim interesima muslimana u Sarajevu i dijelom međunarodne zajednice koja to podržava.” – rekao je ovo Milorad Dodik predsjednik SNSD na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka koalicionih partnera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj u Banjaluci.

Foto: Siniša Pašalić

”Ta Centralna izborna komisija očigledno pokušava da bude na jednoj strani, a da se svi učesnici političkog procesa prema tome ravnaju onako kako oni očekuju da se to desi.” – istakao je Dodik.

Naglasio je da nema ozbiljne zemlje na svijetu gdje učesnici političkog života, pogotovo izbora, ne usaglašavaju standarde vezano za izbore.

Podsjeća da nije bilo javnog konkursa, niti je bilo provedene komisije Predstavničkog doma koja je to trebala da uradi i nije bilo zakonom propisane procedure.

– Sud BiH će biti pokriće za te nezakonite očigledne odluke, kao što je to kod Centralne izborne komisije – rekao je Dodik.

Izbori će se provesti u veoma složenim okolnostima, kaže Dodik, to su međunarodne okolnosti ali i okolnosti u Bosni i Hercegovini, prenosi RTRS.

Podsjećamo, opšti izbori u BiH biće održani u nedjelju, 2. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija BiH.

Podsjetio je i na nedavnu izjavu Bakira Izetegovića da ovi izbori treba da pokažu da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta treba da radi “60 odsto bosanskih patriota“, te istakao da je to direktan udar na Dejtonski sporazum, a da na to nema nikakve reakcije.

On je istakao da je Republika Srpska mogla i mora da ovlada svojim pravom na izborni proces i da ona, odnosno Centralna republička izborna komisija bira.

Dodik smatra dobrom praksom da se vladajuća koalicija sastaje u ovakvom formatu, čiji je sljedeći sastanak zakazan za narednu srijedu, a domaćin će biti lider Narodne partije Srpske Darko Banjac.

On je dodao da će na dnevnom redu biti obaveze vezane za izbore, napomenuvši da Republika Srpska ima važne izazove koje mora rješavati.

– Dobro je da se razmotre na ovikvim sastancima, to ćemo i u srijedu i donijeti neke važne zajedničke odluke – zaključio je Dodik.

Aranutović zaslužuje da bude smijenjen

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad ArnautoviĆ zaslužuje da bude smijenjen zbog hušačke izjave da je neprihvatljivo da se na izborima bira na osnovu etniciteta i entiteta, to je na fonu rušenja ustavnog poretka, izjavio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je to destruktivno za izborni proces, da je ta izjava na fonu deklaracije SDA koja kaže da neće biti eniteta nego samo jedinstvena BiH.

– Neće biti nikakve, ako budu insistirali na tome, ona već ne funkcioniše – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je to antidejtonska, antiustavna izjava Arnautovića, da je to ono što govore Željko Komšić i Bakir Izetbegović, da se time govori da je CIK muslimanska.

– Zato se Hrvati bune, zato mi nećemo da prelazimo preko tih stvari – istakao je Dodik.

On je ukazao na potrebu da se provode zakon i Ustav, jer tamo se kaže da člana Predsjedništva bira Republike Srpska.

– Šta mene briga šta misli CIK, poslanici za Predstavnički dom biraju se u Republici Srpskoj. Ima da budu izabrani tako – naglasio je Dodik.

Prema ovakvim izjavama, smatra, očigledno će se ubrzati tok nestanka BiH.

– Javno protestujem protiv toga, to je neodgovorna izjava, to je huškačka izjava, antiustavna, antidejtonska – rekao je Dodik.

Srpski članovi CIK BiH, istakao je Dodik, nažalost su dio toga, te ne zna, dodaje, kako će se poslije mandata vratiti u svoje sredine.

Prema njegovim riječima, ne reagovati na takvu vrstu priče znači da prihvatate da se obezbijedi dominacija.

– Imamo s druge strane ljude koji kroz izborni proces hoće da sruše Ustav, ova izjava je to. Zaslužuje da bude smijenjen, direktno nepoštivanje zakona i Ustava. To ćemo i tražiti – naveo je Dodik.

On je ponovio da su u veoma složenim i kompleksnim okolnostima raspisani opšti izbori, ali da je veoma važno držati se procedura i rokova kako bi se izbjegle dodatne konfuzije o svim pitanjima.

Dodik je napomenuo da se čeka odluka o finansiranju izbora, te podsjetio da BiH nema usvojen budžet za ovu godinu, pa se nisu mogla ni planirati sredstva.

– Da li će se naći neke vanredne stavke koje je moguće koristiti, vidjećemo – rekao je Dodik.

Izvor: Srpska info

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap