Početna  /  CIK ovjerio 77 prijava koalicija, 45 prijava vraćeno na otklanjanje nedostataka
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

CIK ovjerio 77 prijava koalicija, 45 prijava vraćeno na otklanjanje nedostataka

Centralna izborna komisija BiH je danas na 44. hitnoj, korespodentnoj sjednici ovjerila 77 prijava koalicija u potpunosti, 45 prijava koalicija vraćeno je na uređenje i otklanjanje nedostataka, dok je sedam prijava odbijeno u cijelini zbog neispunjavanja zakonskih uslova.

Takođe, na današnjoj sjednici ovjereno je i osam lista nezavisnih kandidata, dok su dvije prijave za ovjeru lista nezavisnih kandidata vraćene na uređenje i otklanjanje nedostataka, saopšteno je iz CIK-a.

Rok za otklanjane nedostataka je dva dana od dana dostave obavještenja.

U toku aktivnost izlaganja izvoda iz privremenih biračkih spiskova

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) obavještava sve osobe sa pravom glasa da je u toku aktivnost izlaganja izvoda iz privremenih biračkih spiskova koja je započela 18. jula i trajati će do 17. augusta 2020. godine.

U svrhu omogućavanja uvida javnosti u podatke Centralnog biračkog spiska, Centralna izborna komisija BiH je sačinila izvode iz Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine, koji su dostavljeni izbornim komisijama i centrima za birački spisak s ciljem uvida javnosti, te izrade konačnih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji će se koristiti za potrebe Lokalnih izbora 2020. godine.

Izvodi iz Centralnog biračkog spiska izlažu se kako bi državljani BiH s biračkim pravom imali pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnih organa, saopšteno je iz CIK BiH.

U ovu svrhu izborne komisije su pripremile Plan izlaganja izvoda iz privremenih biračkih spiskova te na pogodan način obavještavaju birače da se izvod nalazi u centrima za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska (internet–stranica, oglasna ploča općine/grada…), kako bi mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa i opredijeliti se za biračku opciju (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsutnosti).

CIK BiH ovim putem poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz privremenih biračkih spiskova te da ukoliko utvrde potrebu ispravki i dopuna svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

Također, poziva sve one koji imaju informaciju da se na izvodima iz privremenih biračkih spiskova nalaze imena osoba koja su umrla da o ovim saznanjima odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa konačnih biračkih spiskova koji će koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2020. godine.

Krajnji rok za izvršenje uvida i dostavu zahtjeva za ispravku i dopunu podataka je 17. august 2020. godine. Nakon ovog roka više neće moći biti moguće vršiti ispravke na konačnim biračkim spiskovima koji će koristiti za potrebe provođenja Lokalnih izbora 2020. godine.

0 Shares
0 Shares
Copy link