Početna  /  CIK naredio ponovno brojanje listića na biračkim mjestima na kojim su utvrđene nepravilnosti
Bosna i Hercegovina

CIK naredio ponovno brojanje listića na biračkim mjestima na kojim su utvrđene nepravilnosti

Foto: Žurnal

Nakon utvrđenih brojnih nepravilnosti tokom i prije izbornog dana, Centralna izborna komisija BiH donijela je Naredbu kojom se nalaže svim Općinski/ gradskim izbornim komisijama u Bosni i Hercegovini ponovno pravilno utvrde izborne rezultate.

“Nalaže se svim izbornim komisijama u Bosni i Hercegovini da pravilno utvrde rezultate izbora  na području svoje opštine/grada na svim redovnim biračkim mjestima na kojima prema stanju u obrascima nije moguće pravilno utvrdio izborne rezultate (nisu popunjeni ili su djelomično popunjeni obrasci od strane biračkih odbora).” – stoji u naredbi CIK-a, koju je potpisao predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Podsjetimo, prije i tokom izbornog dana u BiH utvrđene su brojne nepravilnosti. Od masovne promjene članova biračkih odbora 48 sati pred izbore, do kupovine glasova, glasanja bez dokumenata, zloupotrebe službenih automobila, pojava mrtvih osoba na biračkim spiskovima. U Sapni su iste osobe glasale čak 7 puta. U Livnu je nestajalo struje i glasalo se sa zdravstvenim knjižicama. U Martin Brodu član biračkog odbora bio je ujedno i kandidat na izborima. Intervenisala je i SIPA.

(zurnal.info)

12 Shares
12 Shares
Copy link