Početna  /  CIK BiH poništio izbore u Srebrenici i Doboju, novo glasanje u Travniku
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

CIK BiH poništio izbore u Srebrenici i Doboju, novo glasanje u Travniku

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je odlučila poništiti izbore u Srebrenici i Doboju, održane 15. novembra 2020. godine, te raspisati prijevremene izbore u opštini Travnik.

Članovi CIK-a su, sa šest glasova za i jednim protiv, izglasali poništenje izbora na 26 redovnih biračkih mjesta te dva u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica, na kojima su se birali načelnik i Skupština opštine, javlja portal Klix.

Odluka je donesena pošto je utvrđeno da je tokom glasanja u Srebrenici bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata i sličih slučajeva.

“Krivotvorenje potpisa iz centralnog biračkog spiska, ispisivanje potpisa u rubriku osoba koje nisu pristupile glasanju, isto ime u više rubrika istog skriptera, gdje su upisana samo dva slova…“, rečeno je na sjednici, prenosi agencija Patria.

Glasanje će biti ponovljeno na većini biračkih mjesta, 28 od 29, pa je izbor Mladena Grujičića za načelnika Srebrenice neizvjestan.

Izbori u Travniku 7. ili 14. februara

Poništenje na 89 biračkih mjesta u Doboju za gradonačelnika i Skupštinu grada Doboja izglasano je sa šest glasova za i jednim protiv.

Navedeno je da je u Doboju bio problematičan netransparentan proces, što je utvrđeno i uvidom u zapisnike.

Vlado Rogić bio je jedini član CIK-a koji je bio protiv obje odluke.

Izbori u Travniku biće održani 7. ili 14. februara, rekao je član CIK-a Suad Arnautović, s tim što dijaspori neće biti omogućeno glasanje.

Tokon izbornog dana, 15. novembra, preminuo je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Mirsad Peco, koji je osvojio najveći broj glasova, nakon čega je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine tražila da pobjednikom bude proglašen njihov kandidat, koji je bio drugi.

Izvor: Agencije

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap