Početna  /  CIK BiH: Glasovi iz Srebrenice će se brojati u ponedjeljak
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

CIK BiH: Glasovi iz Srebrenice će se brojati u ponedjeljak

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izdala je saopštenje za javnost u kojem je objašnjena situacija u vezi sa glasačkim materijalom iz Srebrenice i samom toku lokalnih izbora u BiH.

opstina_srebrenica

Saopštenje Centralne izborne komisije prenosimo u cjelosti:

“Radi objektivnog informisanja javnosti Centralna izborna komisija BiH ističe da su prvi put u Bosni i Hercegovini 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta objavljeni preliminarni izborni rezultati sa oko 95% redovnih biračkih mjesta u BiH.

Napredak je postignut zahvaljujući naporu Centralne izborne komisije BiH da se uspostavi aplikacija za unos izbornih rezultata u okviru Jedinstvenog izbornog informacionog sistema (JIIS). Taj napor se ogleda u tome da je bilo potrebno osigurati stručni kadar ali i provesti edukacije i testiranje aplikacije uz minimalna novčana sredstva.

U danima koji slijede, a do donošenja Odluke o utvrđivanju izbornih rezultata, Centralna izborna komisija BiH će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba osvježavati izborne rezultate sa uključenim glasovima koji se broje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Podsjećamo da se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu broje glasovi sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, putem mobilnog tima i glasovi birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima. Dodatno se broje glasački listići sa redovnih biračkih mjesta ali samo po nalogu Centralne izborne komisije BiH. Brojanje glasačkih listića pristiglih putem pošte je počelo jučer, 06.10.2016. godine.

Po zaključku Centralne izborne komisije BiH u Glavnom centru za brojanje glasova u ponedjeljak, 10.10.2016. godine u 15 sati će se brojati glasovi sa 5 biračkih mjesta iz Srebrenice i to: 105B002 za načelnika Opštine Srebrenica, 105B003C i 105B012C za Skupštinu opštine Srebrenica, i 105B000 i 105B001 za Skupštinu opštine Srebrenica i načelnika Opštine Srebrenica. Akreditirani posmatrači za navedena biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću mogu prisustvovati brojanju kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

Centralna izborna komisija BiH će odmah informisati javnost kada bude donešena odluka za izbore u opštini Stolac”, navedeno je u saopštenju.

0 Shares
0 Shares
Copy link