Cijene goriva zaustavile vozila

Jednočasovnom obustavom saobraćaja vozači širom BiH iskazali su juče nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva, upozorivši nadležne da će s ovom mjerom nastaviti sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Foto: Capital

Vozači su svoja vozila zaustavili u 17 časova, a do velikih gužvi došlo je na gotovo svim saobraćajnicama, osim u Hercegovini, gdje nije bilo obustave. Na tranzitima i autoputevima primijećene su kilometarske kolone, a najveća blokada bila je na prijedorskoj petlji, gdje je zaustavljeno oko 200 vozila. Među nezadovoljnim vozačima bilo je i onih koji su se tu zatekli igrom slučaja, zbog čega su pljuštale psovke i uvrede.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, koje je organizator ove akcije, Nikola Grbić, istakao je da će nastaviti sa protestima.

– Plan je da natjeramo nadležne u BiH da utiču na snižavanje cijena goriva, koje je najskuplje u proteklih nekoliko godina. Nećemo stati sa blokadom dok ne bude zaustavljen rast cijena – rekao je predsjednik ovog udruženja Nikola Grbić.

Ministar industrije i energetike RS Petar Đokić smatra da cijena goriva može biti snižena. Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetska ministarstva treba da koordinišu aktivnosti i utiču na sve distributere u BiH da to učine.

– Mislim da se one mogu sniziti, s tim da se ključne odluke koje su ranije donesene i u funkciji su podrške razvoju infrastrukture u oblasti saobraćaja ne treba dovoditi u pitanje, ali ima drugih nameta koji se mogu smanjiti – rekao je Đokić.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je zamolio one koji protestuju da omoguće rad policajcima, hitnoj pomoći, vatrogascima i komunalnim službama jer će u suprotnom činiti krivično djelo. Da bi stali u kraj skoku cijena goriva, koje su u BiH od februara porasle nekoliko puta, na društvenim mrežama je prije nekoliko dana pokrenuta akcija “Stop poskupljenju goriva”, u kojoj se vozači pozivaju da svaki dan, počevši od juče, u 17 časova na jedan sat zaustave svoja vozila, gdje god se u tom momentu nalaze.

 

Autor