Početna  /  Cijela „Elektroprivreda RS“ zaradila duplo manje od jednog restorana u Banjaluci?! (FINANSIJSKI IZVJEŠTAJI)
Hercegovina Izdvajamo

Cijela „Elektroprivreda RS“ zaradila duplo manje od jednog restorana u Banjaluci?! (FINANSIJSKI IZVJEŠTAJI)

ERS (FOTO: Moja Hercegovina)
Cijela „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS), uključujući Matično i deset zavisnih preduzeća, „teška“ je 3,5 milijardi maraka, a u prošloj godini je imala neto dobit od svega 455 hiljada maraka, otkrivaju finansijski izvještaji tog Mješovitog holdinga.

Dobit cijele “Elektroprivrede” manja je deset puta od nekoliko banjalučkih restorana, a duplo više je zaradio samo Dalibor Šajić, vlasnik poznatog lanca restorana „Mala stanica“.

Nakon što je, protivno Statutu, Matično preduzeće ERS prethodnih godina krilo, sada je konačno objavilo finansijske izvještaje o svom poslovanju u 2019. godini, kao i za cjelokupan Mješoviti holding.

Obaveze premašile 570 miliona KM

Konsolidovani finansijski izvještaj Mješovitog holdinga ERS, koji obuhvata sva preduzeća, pokazuje da njihov kapital iznosi 3,5 milijardi KM, a obaveze 574 miliona KM, što je za 72 miliona više nego na kraju 2018. godine.

Neraspoređena dobit je dostigla 319,8 miliona i povećana je za 31,8 miliona KM.

Holding je 2019. godinu završio u poslovnom gubitku od 13,1 milion, te uz povećane finansijske rashode, dostigao gubitak redovne aktivnosti od 21,9 miliona KM.

Međutim, zahvaljujući „ostalim prihodima“ holding je pokrio gubitak redovne aktivnosti i na kraju 2019. godine imao neto dobit od svega 455.368 KM. To je drastičan pad u odnosu na dobit iz 2018. godine od 18,6 miliona KM.

Matično preduzeće: Enorman rast „ostalih prihoda“

Ono što je poznato i objavljeno je da je neto dobit Matičnog preduzeća u 2019. godini bila 33 miliona KM. Izvještaj pokazuje da je godinu ranije, odnosno u 2018. godini dobit bila svega 1,8 miliona KM.

Iako su se u ERS hvalili velikom dobiti, nikada nisu objasnili kako je ona ostvarena, a izvještaj pokazuje da je to zahvaljujući „ostalim prihodima“ koji su porasli sa 91.629 KM u 2018. godini na čak 31,7 miliona KM u 2019.

Najveći dio (29,7 miliona KM) odnosi se na dobitke po osnovu prodaje nematerijalnih sredstava, nekretnina, postrojenja i opreme.

Poslovna dobit Matičnog preduzeća iznosila je 2,1 milion u 2019. godini i malo je veća nego godinu ranije kada je iznosila 1,5 miliona KM.

Finansijski prihodi porasli su sa jedan na 5,4 miliona, pa je tako dobit redovne aktivnosti dostigla 6,9 miliona u 2019. godini (u 2018. godini je bila 1,8 miliona).

Kada se sve sabere, dobit prije oporezivanja iznosi 36,1 milion, a nakon oporezivanja (neto dobit) je na kraju 2019. godine bila 33 miliona KM.

Neraspoređen dobitak koji Matično preduzeće knjiži na kraju 2019. godine iznosi 49,5 miliona i veći je za 31,1 milion nego na kraju 2018.

Obaveze su im povećane sa 258 na 270,9 miliona KM.

Plate u Matičnom preduzeću povećane za više od milion

Ono što je zanimljivo po pitanju rashoda Matičnog preduzeća je da su troškovi zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda porasli sa 8,1 na 9,2 miliona KM.

Značajno su rasli i „ostali rashodi“, odnosno gubici po osnovu prodaje i rashodovanja nematerijalnih sredstava, nekretnine, postrojenja i opreme, kao i rashodi po osnovu rashodovanja zaliha materijala i robe i ostali rashodi. U ukupnom isnosu „ostali rasodi“ iznose 2,6 miliona KM, dok su u 2018. godni bili svega 2.671 KM.

Manjinski akcionari

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je kada su manjinski akcionari u maju zatražili objašnjenje kako je moguće da zavisna preduzeća ERS posluju s gubitkom, dok je Matično preduzeće prikazalo dobit od 33 miliona KM.

Akcionari otvoreno sumnjaju da je dobit Matičnog preduzeća ostvarena zloupotrebom položaja i na štetu zavisnih, akcionarskih preduzeća, zbog čega su zatražili izjašnjenje holdinga i objavu finansijskih izvještaja.

Bez obavještavanja javnosti, izvještaji su stavljeni na zvanični sajt ERS, odnosno bilansi stanja i uspjeha, bez napomena i dodatnih informacija.

U Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora su za CAPITAL rekli da su tražili objavu finansijskih izvještaja jer i Statut Matičnog preduzeća propisuje da je njegov rad javan.

„Finansijski izvještaji poslovanja istog su, do sada, skrivani od javnosti. Oglasićemo se nakon što analiziramo podatke“, rekli su u Udruženju manjinskih akcionara.

FINANSIJSKE IZVJEŠTAJE MOŽETE POGLEDATI U NASTAVKU:

Finansijski izvještaji Matično preduzeće 2019. god.
Konsolidovani finansijski izvještaji Mješoviti Holding ERS 2019. god.

Izvor: Capital

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap