Početna  /  Češke firme sa kojima posluju u RiTE Ugljevik u toj zemlji pred stečajem i sa ogromnim dugom
Istrage Izdvajamo

Češke firme sa kojima posluju u RiTE Ugljevik u toj zemlji pred stečajem i sa ogromnim dugom

U septembru 2016. godine potpisan je ugovor između Termoelektrane Ugljevik i firmi „ZVVZ Enven Engineering“ i „ZK Termochem“ za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja, koji je od velikog značaja za zaštitu životne sredine. Sjedište obje spomenute firme je u Češkoj.

Cijela investicija je vrijedna oko 19 miliona KM, a termoelektrana je ova sredstva obezbijedila putem kredita.

Do saznanja da posao nije odrađen kako treba dolazi portal CAPITAL. U tekstu „Česi uzeli 20 miliona, a ugradili oštećene dijelove“ navode da sistem ne funkcioniše te da se ispušta još veća količina štetnih čestica od dozvoljene. Takođe, RiTE Ugljevik je primoran da plati 200.000 maraka za izradu studije koja treba da da odgovor šta je potrebno da se uradi kako bi ovo postrojenje proradilo u punom obimu.

„Uzrok većeg pritiska od nominalnog kroz EF postrojenje su oštećenja na opremi koju je izvođač radova isporučio i ugradio, a sve u sklopu garantnog perioda na postrojenju. Naime, pregledom postrojenja uočena su presisavanja na samom postrojenju i oštećenja kompenzatora koja su bila u sklopu isporuke opreme. Oštećenja na kompezatorima su bila tolika da čitava jedna strana na ulaznim kanalima nije imala zaptivanje u dužini od 15 metara što je povećalo protok dimnih gasova kroz elektrofiltersko postrojenje, a samim tim i smanjenje u snazi bloka TE Ugljevik“, navode u jednom od dokumenata RiTE Ugljevik.

Kako Moja Hercegovina ekskluzivno saznaje,  „ZVVZ Enven Engineering“ je dio „ZVVZ Group“ čiji je vlasnik Ivan Zah, jedan od najbogatijih ljudi u Češkoj Republici. Ivan Zah je u veoma bliskim odnosima sa predsjednikom Češke Milošem Zemanom, ali i sa premijerom Babišom. Zah je vlasnik mnogobrojnih kompanija, među kojima se nalazi i jedna od najgledanijih čeških televizija TV Prima, te se za njegovo ime veže afera iz 2016. godine, o kojoj je čak i „The Economist“ izvještavao, a gdje je procurio razgovor u kojem Zah insistira na antimigranstkoj propagandi na televiziji čiji je vlasnik.

S druge strane, „ZK Termochem“ je u vlasništvu Zorana Kneževića koji, prema riječima naših izvora, firmu vodi u stečaj. Naime, radi se o firmi koja se bavi kompletnom realizacijom industrijskih projekata i koja poseduje nekoliko proizvodnih hala u Češkoj Republici, Srbiji i Crnoj Gori.

Međutim, iako je ova firma ranije bila veoma uspješna i konkurentna na evropskom tržištu, trenutno veoma loše posluje. Radnici mahom napuštaju firmu zbog veoma loših uslova i kašnjenja plata. Izvor blisak Mojoj Hercegovini za naš portal navodi kako se plate ne isplaćuju redovno, te da mnogi radnici čekaju i po nekoliko mjeseci da bi dobili jednu platu. Firma je u velikim dugovima, i ne nazire se njen brz oporavak. Kako nezvanično saznajemo, „ZK Termochem“ u Češkoj ima i velike poreske dugove.

117 miliona kruna ili gotovo 4.5 miliona evra je trenutni dug firme, a u aprilu ove godine podnijeli su zahtjev za proglašenje finansijske nesolventnosti.

Česi su navedeni ugovor sa Elektroprivredom Repubublike Srpske realizovali u periodu 2016.-2017., dok je ukupna vrijednost projekta iznosila 9.599 miliona evra, međutim, daleko od toga da je to bio jedini ugovor. Iz RiTE Ugljevik uopšte ne brini za finansijske probleme firme sa kojom sarađuju, niti tajkunske veze sa vlastima u Češkoj Republici.

Posebno je interesantno kako je firma završila još jedan projekat koji je potpisala sa RiTE Ugljevik. Naime, konzorcijum na čelu sa „ZK Termochem“ s.r.o. i partnerom EURO-MONT-ING d.o.o. odradila je posao nabavke i ugradnje parnih inter-grijača (MPP-1) u iznosu od 2,79 mil. evra u „Rudnik i Termoelektranu Ugljevik” krajem septembra mjeseca 2017. godine.

Pored svega navedenog, jasno je da RiTE Ugljevik konstantno posluje sa Termohemom i na osnovu ugovora potpisanog krajem 2018. godine za nabavku usluga bajcovanje cijevnog sistema međupregrijavača pare u vrijednosti od gotovo 200.000 KM bez PDV-a.

U kojoj mjeri i u kom kvalitetu su se realizovali navedeni ugovori, Moja Hercegovina će istražiti u narednim danima.

Autor: Stefan Blagić

3 Shares
3 Shares
Copy link