Početna  /  CAPITAL-u nagrada za najbolji tekst o korupciji
Bosna i Hercegovina

CAPITAL-u nagrada za najbolji tekst o korupciji

SARAJEVO – Serijal tekstova o planiranoj gradnji autoputa Banjaluka – Prijedor novinarke portala CAPITAL Svjetlane Šurlan, objavljen od jula 2018. do februara ove godine, po ocjeni uredničkog žirija Antikorupcijske mreže u BiH (ACCOUNT), najbolji je pisani izvještaj o korupciji u BiH.

U seriji tekstova obradili smo temu gradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, prvi napravili analizu mogućeg prometa koja je pokazala neisplativost gradnje, otkrili da Kinezi nisu u roku uplatili koncesiju, da su osnovali firmu za gradnju s kapitalom od jedne KM, da se krije studija opravdanosti i da Ministarstvo finansija RS za ovaj projekat nije dalo svoj stav. Na kraju je gradnja autoputa, prema riječima premijera RS Radovana Viškovića iz februara ove godine, odgođena. Trenutno ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić tvrdi da gradnja ide svojim tokom.

U tekstu „Vlada odgađa gradnju autoputa Banjaluka – Prijedor“ su linkovi tekstova u kojima su obrađena navedena pitanja.

Nagrada za najbolji pisani izvještaj o korupciji i nagrada za najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima dodijeljene su danas na svečanosti u Sarajevu.

Nagrada za  najbolje istraživanje o korupciji u multimedijalnim sadržajima dodijeljena je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN).

Za poseban doprinos istraživačkom novinarstvu u 2018/2019. godini nagrađen je novinar Žurnala Avdo Avdić.

Direktor projekta ACCOUNT Eldin Karić rekao je da svih sedam godina ACCOUNT pokušava da podigne nivo istraživačkog novinarstva.

“Kvalitet i sadržaj istraživačkih tekstova je iz godine u godinu bolji i trud koji činimo je urodio plodom“, istakao je Karić.

On je pozvao prisutne novinare i urednike da nastave sa istraživanjima i da ne odustaju.

Konkurs je bio organizovan u četiri kategorije, a stalna članici žirija Štefica Galić je rekla da je pristiglo 27 radova, deset manje nego prošle godine.

“Sve manje je novinara koji se žele time baviti. Pristigli radovi su urađeni profesionalno, bilo je različitih tema, od koncesija, pronevjera do javnih nabavki. Većina novinara se ne usuđuje istraživati teme koje vode do vrha, a mediji treba da igraju važnu ulogu u otkrivanju korupcije”, kazala je ona i dodala da novinari rade u interesu javnosti, iako ih javnost ne brani kada ih napadaju.

Istakla je da je strašna činjenica da novinari pišu o bahaćenju, a da funkcioneri staju pred kamere i ocjenju to pritskom, pozivajući institucije da rade svoj posao, a one to ne rade.

Glavni i odgovorni urednik portala CAPITAL Siniša Vukelić istakao je da je ovo veliko priznanje za cijelu redakciju koja se 14-tu godinu bavi istraživačkim novinarstvom.

„Treću godinu dobiti nagradu ACCOUNT-a za tekst ili seriju tekstova koje svake godine ocjenjuje različit, višečlani žiri iz vrlo respektabilnih medija i organizacija, za nas je znak da smo na pravom putu i veliki podstrek da nastavimo ovako raditi“, rekao je Vukelić.

Nagrađena novinarka CAPITAL-a Svjetlana Šurlan zahvalila je na nagradi i istakla da je projekat autoput Banjaluka – Prijedor na samom početku, a da se već sve u vezi s njim krije od javnosti.

„Projekat vrijedan skoro dvije milijarde maraka plaćaće građani idućih 30 godina, a istovremeno se od građana krije studija opravdanosti gradnje 42 kilometra po toj cijeni i ugovor potpisan sa Kinezima. Ova tema zahtijeva i dalje istraživanje, a nagrade kao što je ova podstiču nas da ne odustajemo  da postavljamo pitanja o temama koje su od interesa za javnost“, istakla je Šurlanova.

Nagradu za najbolju novinarsku priču o korupciji i prošle godine je dobio CAPITAL za „Istraživanje: Medicinski uređaji u BiH na izdisaju zbog korupcije i nestručnosti“, novinarke Žane Gauk, kao i godinu ranije za tekst o korupciji novinarke Marine Čigoje pod nazivom „Samo četiri javna preduzeća RS na plate potroše 400 miliona KM“.

Ovo je sedma godina zaredom kako ACCOUNT dodjeljuje novinarske nagrade za najbolje istraživačke priče na području Bosne i Hercegovine.

Portal CAPITAL je i 2016. godine dobio nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH. Glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću pripala je nagrada EU za serijal istraživačkih priča pod zajedničkim nazivom „Pljačka Balkan Investment Banke – Banke Srpske“.

Ove godine CAPITAL je dobitnik i nagrade za najbolji tekst o osiguranju u BiH. Tekst „Građani BiH izgubili milijarde zbog neosigurane imovine“novinarke Svjetlane Šurlan najbolje je ocijenjen u konkurenciji 38 radova različitih medija u BiH pristiglih na konkurs koji je organizovalo Udruženje/udruga BH novinari pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja.

CAPITAL

0 Shares
0 Shares
Copy link