Početna  /  Brojni problemi u Zvorniku: Fizički sukobi, ometanje izbornog procesa, prekid glasanja, SNSD-ov predstavnik BO ubacivao glasačke listiće…
Nekategorisano

Brojni problemi u Zvorniku: Fizički sukobi, ometanje izbornog procesa, prekid glasanja, SNSD-ov predstavnik BO ubacivao glasačke listiće…

Mediji pišu da se na području Zvornika dešavaju brojne nepravilnosti, da „aktivisti vladajuće stranke dovode organizovano članove da glasaju sa tuđim ličnim kartama… kupuju glasove”, ali predsjednik Opštinske izborne komisije Zvornik Jusuf Arifović u izjavi za BUKU kaže da nema informacije o takvim nepravilnostima.

„Nismo dobili prigovore na takvu vrstu izbornih nepravilnosti“, rekao je za BUKU.

Ipak od 86 biračkih mjesta u Zvorniku na njih 10 zabilježeni su manji ili veći incidenti.

„Obično je to nedozvoljavanje upisa primjedbe. Na jednom biračkom mjestu član biračkog odbora ne obavlja svoju funkciju kako treba, radi stvari koje mu nisu u nadležnosti, donosi smjetnje u biračko mjesto. Bilo je i fizičkih sukoba, ne sa većim posljedicama, došlo je na jednom mjestu nagurivanja pa je bio prekid glasanja“, rekao je Arifović.

Zabilježeni su i slučajevi gdje su članovi na tri biračka mjesta odustali od rada u biračkom odboru.

Na biračkom mjestu „Ekonomija 2“ član biračkog odbora zadužen za red satima ometa izborni proces.

„Bio je zadužen za kontrolu reda, upusti u prostoriju 20, 25 ljudi gdje ne možeš disati bukvalno .Onda zatvori vrata. Nije dolazilo do prekida rada, ali oni kažu ušlo je 20 ljudi, mi ne možemo da radimo. Onda je on smatrao da članovi BO ne rade ispravno. Na tom biračkom mjestu traje sa tim članom problem 2,3 sata vjerovatno će biti zamijenjen. Imamo pritužbe tu i s jedne i s druge strane pa sam došao, pa riješio problem. Nakon toga je došao njegov zamjenik, počeo je normalno da se odvija proces. Nakon 20 minuta su me opet zvali, ponovo se vratio on, ponovo imaju problem“, kaže za BUKU predsjednik OIK Zvornik.

BN javlja da se haos u Zvorniku nastavlja te da je predsjednik Biračkog odbora u Donjoj Pilici Dragan Lukić istjerao sa biračkog mjesta posljednjeg opozicionog posmatrača Slobodana Lukića iz SDS-a, a potom sam popunio i ubacio na desetine glasova u glasačke kutije.

Iz SDS-a je potvrđeno za BN da su sve prijavili GIK-u, ali i da podnose krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH. Apelovali su na Tužilaštvo BiH, koje je nadležno za krivična djela kršenja Izbornog zakona BiH, da hitno reaguje, a od CIK-a očekuju da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje se dešavaju ovakve stvari.

Podsjetimo, u Zvorniku se od samog jutra u seoskim područjima događa kupovina glasova, glasanje tuđim ličnim kartama, dopisivanje i ubacivanje listića i izbacivanje posmatrača opozicije sa biračkih mjesta.

Izvori BN televizije upozoravaju da se u podnevnim satima sprema izborna krađa i u gradskom području.

‘’Grad u kojem ima 20 biračkih mjesta pun je aktivista SNSD-a koji nisu iz grada. Svi su oni raspoređeni par metara oko biračkih mjesta. Policije nema, a tamo gdje su prisutni neće da reaguju. Kako su istjerali naše posmatrače, sada se sprema krađa i dopisivanje glasova i u gradu.’’ – rekli su za BN iz redova opozicije.

Izvor: BN / BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap