Ponedjeljak, 20.01.2020
More

  Brnabić: Potrebni su nam mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

  Podijeli:

  Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Banjoj Luci da su toj zemlji i ovom dijelu Evrope potrebni mir, stabilnost, ekonomski prosperitet, radna mjesta, bolje plate i penzije te bolja budućnost.

  ”Politika Vlade Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića je politika saradnje sa svima, razumijevanja među narodima na Balkanu, politika mira i budućnosti”, rekla je ona.

  U obraćanju na svečanoj akademiji, Brnabić je rekla da neophodno nastaviti proaktivnu ulogu kada je u pitanju saradnja sa svima u regionu, kao i da će Srbija, uz puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, nastaviti da unaprijeđuje odnose s RS, neugrožavajući nikoga.

  Najavila je nastavak pomoći RS, prvenstveno ulaganjem u obrazovanje, a već su dali finansijska sredstva i stručnu podršku za uvođenje prvih 500 digitalnih učionica širom Srpske.

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je da će RS nastaviti da slavi 9. januar, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH o njegovoj neustavnosti i što to Bošnjaci i Hrvati osporavaju.

  ”Ne prihvatamo inkviziciju Ustavnog suda BiH, koji nam je putem tri stranca i dva Bošnjaka nametnuo odluku… Nastavićemo da se borimo političkim sredstvima”, rekao je Dodik u obraćanju na svečanoj akademiji.

  Tvrdi da RS dovoljna široka za sve koji žele da u njoj žive, kao i da “RS ne treba da bježi od integracije sa Srbijom”.

  Kako je ustvrdio, „RS će se boriti za pravo na samoopredjeljenje, uvjeren da će doći vrijeme kada će na to imati pravo“.

  Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je istakla da se RS zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

  ‘Zalažemo se za saradnju i koordinaciju u okviru BiH, ali ne prihvatamo otimanje nadležnosti. Zagledani smo u budućnost. Želimo da svi narodi u BiH budu jedni drugima dobri partneri…”, rekla je ona.

  Akademiji su, osim zvaničnika RS, prisustvovali ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov, ministri u Vladi Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije, general Milan Mojsilović, patrijah srpski Irinej…

  Prethodno je danas u centru Banje Luke održan defile pripadnika policije i civilnog sektora.

  Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta 2019. proglasio je neustavnom odredbu o 9. januaru kao “danu RS“, ali srpski politički predstavnici ne prihvataju tu odluku.

  Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS ranijih godina i ove izražavali su negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao “dana RS“.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI