Početna  /  Branko Todorović za MH: Novinarima će suditi onako kako političari “šapnu”
Izdvajamo Teme i komentari

Branko Todorović za MH: Novinarima će suditi onako kako političari “šapnu”

Branko Todorović

Prijedlog izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske koji predviđa kriminalizaciju klevete i drakonske kazne za navodnu povredu časti i ugleda u suprotnosti je sa Evropskom konvencijom pa će ga, prije ili kasnije, ukoliko bude usvojen Ustavni sud ocijeniti neustavnim.

Ovo u intervjuu za Moju Hercegovinu tvrdi izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava RS, Branko Todorović. On, između ostalog, smatra da je pogrešno vjerovati da će se bilo ko iz Evropske unije boriti za prava novinara i građana u Srpskoj ili BiH.

“Ne trebamo očekivati da će EU reagovati. Problem izmjene Krivičnog zakona je naš problem i to nije problem bilo koga u Briselu. Sjetimo se vremena kad je Vigemark bio predstavnik EU u BiH. Većina stvari koje je radio bile su u interesu vlasti, a ne građana”, ističe Todorović.

Djeluje da vlast po svaku cijenu želi da “progura” kriminalizaciju uvrede i klevete, bez obzira na (ne)očekivano žestok otpor novinarske zajednice i dobrog dijela javnosti.

Taj Nacrt izmjena Krivičnog zakona o kleveti, prije svega, ukazuje na zabrinjavajuće činjenice o radu Vlade Republike Srpske. Poražavajuće je da se vlast ne bavi suštinskim pitanjima za građane, rješavanjem ekonomskih problema, životnim standardom, odlivom stanovništva, borbom protiv korupcije, socijalnim problemima. Umjesto rješavanja tih životnih pitanja, Vlada troši energiju u nerazumnom pokušaju gušenja slobode misli i govora, slobode pristupa informacijama i slobode novinarskog istraživačkog rada.

Da li je, možda, Milorada Dodika na to neko nagovorio? Mnogi se pitaju otkud mu ideja da traži takav zakon i diže uzbunu u javnosti kad, praktično, nakon izbora ponovo drži svu vlast u svojim rukama. I u Srpskoj i u BiH.

Pa, očigledno je da predsjednik ima loše savjetnike oko sebe, skupinu poltrona, koja nastoji da iz bliskosti s njim izvuče što veću korist za sebe. Istovremeno, ti ljudi oko njega se očigledno ne razumiju u politiku, ni u pravo, niti u ekonomiju.

Dodik tvrdi da će novi zakon biti usklađen sa, kako reče, najboljim evropskim rješenjima.

Kao prvo, nije mi uopšte jasno zašto predsjednik Republike Srpske najavljuje izmjene Krivičnog zakona i zašto on u javnosti govori o tome? Time potvrđuje kritike mnogih da su ostali nosioci najviših funkcija u Srpskoj samo poslušne marionete. Nejasno je i zašto se u vezi s tim oglašava i član Predsjedništva BiH. Bilo bi za očekivati da o prijedlozima Vlade govori premijer Višković, a ako on nije dovoljno kompetentan za tu tematiku, za očekivati je da o prijedlozima za izmjenu zakona govori ministar pravde, koji je po struci pravnik. Osim toga, iznenađujuće je da u Vladi RS imate i doktore pravnih nauka, koji su dozvolili da jedna pravna improvizacija izađe u javnost i pokaže zabrinjavajuću nekompetentnost u Vladi, kao i potpuno odsustvo demokratskih standarda i poštovanja procedura u institucijama. Dakle, javnost želi da čuje šta o prijedlogu izmjena zakona imaju reći premijer i nadležni ministar.

Novinaru Nikoli Morači policija je nedavno oduzela mobilni telefon jer nije htio da otkrije svoje izvore. Da li je to bila svojevrsna priprema za mnogo žešće pritiske na novinare i slobodne medije u Republici Srpskoj? Nedugo nakon toga, svjedočili smo napadu na imovinu novinara u Banjaluci.

Slažem se da je slučaj Morača predstavljao najavu teških dana za novinare i medije u Republici Srpskoj koji nemaju poltronski poslušan odnos prema vlasti. Očigledno je da vlast uzima primjer RTRS kao poželjnog i preporučenog, “dobrog” medija, te da će taj model veličanja vlasti i manipulisanja građanima i istinom tražiti ultimativno od svih drugih.

Može li domaće pravosuđe, ovakvo kakvo jeste, objektivno i nepristrasno suditi onima koji budu optuženi za narušavanje ugleda i časti?

Domaće pravosuđe će suditi onako kako im političari “šapnu”. Ako ove Izmjene Krivičnog zakona prođu, izgubićemo slobodu medija i vratićemo se u neka davno prošla vremena. Za mene je posebno iznenađujuće da se Vlada RS, u svojoj strategiji koju svako može pročitati na veb sajtu Vlade, obavezala “usklađivati zakonodavstvo Republike Srpske sa pravnim tekovinama EU i pravnim aktima Savjeta Evrope”. To znači da Vlada ne poštuje strateške dokumente koje su sami donijeli i usvojili.

Da li to znači da bi najavljeni zakon, ako prođe skupštinsku proceduru, mogao da “padne” pred nekim višim sudskim instancama?

Ne treba zaboraviti da je Evropska konvencija o ljudskim pravima nadređena svim zakonima u BiH, te da je ovaj prijedlog izmjena Krivičnog zakona RS u suprotnosti s Evropskom konvencijom. Ukoliko bude usvojen, Ustavni sud Republike Srpske taj zakon mora ocijeniti kao neustavan.

Kakvo je stanje ljudskih prava u Republici Srpskoj i BiH uopšte? Zašto građani, manje-više, nijemo posmatraju samovolju vlasti po brojnim pitanjima bez bilo kakve ozbiljnije reakcije, a kamoli masovnih protesta kakvi su u mnogim državama uobičajeni kad se radi o narušavanju bilo kakvih radničkih ili ljudskih prava?

Treba pročitati knjigu Momčila Đorgovića “Ko je ubio Jovana Skerlića” i shvatićete u potpunosti odnos stanovništva na zapadnom Balkanu prema vlastima, državi i politici. Jednostavno, narod koji se ne drži moralnih vrijednosti ide polako ali sigurno prema nestajanju. Šta možemo očekivati ako biramo neodgovorne, nerazumne i nesposobne da nas vode? Ogoljena pljačka budžeta, kriminal i korupcija umjesto vladavine prava, kao i građenje propasti naroda koga vodite zarad ličnog bogaćenja, predstavljaju našu tragičnu realnost. To je najbolje opisao Radoje Domanović u svojoj satiri “Vođa”.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap