Početna  /  Božo Petrov u Stocu: Dešavanja u Stocu posljedica su politike koja se vodi u BiH
Hercegovina

Božo Petrov u Stocu: Dešavanja u Stocu posljedica su politike koja se vodi u BiH

STOLAC – Hrvatska će uvijek dati podršku svim Hrvatima u BiH, ali se neće miješati u unutrašnje dogovore političara u BiH, rekao je danas u Stocu tehnički potpredsjednik Vlade Hrvatske Božo Petrov.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Božo Petrov, ministar inostranih poslova Hrvatske Miro Kovač, ambasador RH u BiH Ivan Del Vekio, te zastupnik u hrvatskom Saoboru iz dijaspore, Stočanin Željko Raguž sastali su se danas u Stocu sa načelnikom opštine Stolac Stjepanom Boškovićem, gdje su razgovarali o aktuelinim dešavanjima u ovoj opštini, misleći prije svega na prekinute izbore protekle nedjelje.

Petrov je nakon sastanka kazao novinarima kako su događanja na dan izbora u Stocu posljedica višegodišnje politike koja se vodi u BiH, te naglasio kako su Hrvati u BiH diskriminisani, a njihova konstitutivnost “postoji samo na papiru”.

Božo Petrov (Foto: Moja Hercegovina)
Božo Petrov (Foto: Moja Hercegovina)

“Meni je zaista neprihvatljivo da se dogodi napad na državnu osobu i da se apsolutno ništa ne preduzima, te da nijedna politička stranka iz bošnjačkog establišmenta to ne osudi, nego se stvara jedan medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava okarakterisati kao žrtva. Mi smo ovdje došli da damo podršku da se od Stoca ne pravi neki presedan, mi želimo da se poštuju međunarodne norme i da se takođe međunarodne institucije uključe, uz poštovanje ustavno-pravnog poretka u BiH. Želimo da se dogode izbori u Stocu, ali na onaj način na koji je to zagarantovano vladavinom zakona i prava”, kazao je Petrov, koji nije bio raspoložen za komentarisanje drugih tema.

Mišljenje Boža Petrova dijeli i ministar inostranih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač, koji je danas osudio prošlonedjeljne nemire u Stocu, ocjenivši neprihvatljivom činjenicu da niko nije odgovarao za ta ometanje izbornog procesa.

Miro Kovač: (Foto: Moja Hercegovina)
Miro Kovač: (Foto: Moja Hercegovina)

“Vidio sam u štampi da se piše kako Stolac mora pasti. To je zaista neprihvatljiv govor u jednoj demokratskoj BiH. Želimo BiH koja se dobro razvija i ide prema Evropskoj Uniji, a Hrvatska podržava taj njen put. Isto tako očekujemo da se Hrvati u potpunosti uvažavaju i ne smiju biti diskriminisani. Želimo da BiH bude stabilna, te da Hrvati u njoj budu ustavotvorni i ravnopravni. Pokazujemo da brinemo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi, ne miješajući se u političke procese unutar BiH. Želimo da se BiH i privredno dobro razvija, uvjeren sam da ćemo i ekonomski biti dobro povezani”, rekao je Kovač, te naglasio da očekuje ponovno provođenje izbora u Stocu, u skladu sa zakonom.

Kovač je kazao kako nije upoznat da su u toku izbora navodno postojale neregularnosti od strane Hrvata u Stocu.

Kovač je ponovio da se ne slaže ni sa referendumom koji je 25. septembra održan u Republici Srpskoj, te sva tri naroda u BiH pozvao na suživot.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković pozvao je sve institucije BiH da reaguju kako bi se, kako je rekao “spriječilo rušenje ustavnog poretka BiH”.

Stjepan Bošković (Foto: Moja Hercegovina)
Stjepan Bošković (Foto: Moja Hercegovina)

“Danas šaljem poruku da je zabrinjavajuće da čovjek koji napane instituciju BiH pokušava tražiti neki alibi u stvarima, za koje smatra da su bile nezakonite. Činjenica je, i to je utvrdio CIK, da sve što je urađeno, urađeno je u skladu sa zakonom. Oni navodi da tobože mrtvi glasali – e to su bili tipični spinovi. U Stocu su izbori uvijek bili demokratski”, kazao je Bošković.

U toku je sastanak predstavnika stranaka okupljenih oko Inicijative za Stolac, a očekuju se izjave kandidata za načelnka ispred Inicijative za Stolac Salimira Kaplana.

U Stocu je danas i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago i Edin Mušić, predsjednik Parlamenta FBiH.

Nikolija Bjelica

18 Shares
18 Shares
Copy link