Početna  /  Bošnjaci krše Ustav – nema zakona o zajedničkim praznicima
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Bošnjaci krše Ustav – nema zakona o zajedničkim praznicima

Obilježavanjem 25. novembra kao “dana državnosti” prijemima u zajedničkim institucijama, koje organizuju bošnjački zvaničnici, krši se Ustav BiH, jer zakonom nisu definisani praznici na zajedničkom nivou, saglasni su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

FOTO: Ilustracija

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić ističe za Srnu da obilježavanje 25. novembra nije legitimno i legalno, jer nema zakonskog uporišta, niti konsenzusa tri konstitutivna naroda.

“Zakona o praznicima na nivou BiH nema – i sasvim je jasno da obilježavanje 25. novembra i sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno, niti zakonsko utemeljenje”, precizira Stevandić.

On navodi da Republiku Srpsku interesuju samo njeni praznici, među kojima je i obilježavanje 9. januara – Dana Republike.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković navodi da bošnjački političari svojim postupcima, među kojima je i obilježavanje 25. novembra, doprinose da BiH što prije nestane.

“Nije pošteno, ustavno, niti zakonski da neko slavi praznik iz prošlosti kojeg smo se svi odrekli devedesetih godina prošlog vijeka. Bošnjaci nelegalno slave 25. novembar i za tako nešto, nažalost, troše zajednička novčana sredstva”, upozorava Višković za Srnu.

On napominje da je nelegalno organizovanje prijema u objektima zajedničkih institucija.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić naglašava za Srnu da Srpska ima Zakon o praznicima i 25. novembar ne priznaje kao značajan datum.

“Uvažavam samo praznike Republike Srpske, a ne neke za koje nema saglasnosti i dogovora u BiH”, kaže Stanić.

0 Shares
0 Shares
Copy link