Početna  /  Bosniću 7 godina zatvora za javno podsticanje na terorizam
Federacija BiH

Bosniću 7 godina zatvora za javno podsticanje na terorizam

Sud BiH osudio je danas u prvostepenom postupku Huseina Bosnića zvanog Bilal na 7 godina zatvora zbog krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organizovanjem terorističke grupe, javlja novinar “Nezavisnih”.

Husein Bosnić
Husein Bosnić

Prilikom iznošenja završnih riječi tužilac Dubravko Čampara je kazao da je Bosnić na području Krajine važio za vjerski autoritet. Navodeći izjave svjedoka iz faze glavnog pretresa istakao je da se da zaključiti da je ”odlučivao o sudbinama ranjivih populacija i mladih ljudi”.

Zbog toga je, po njegovim riječima, najmanje šest mladih osoba iz BiH poginulo na ratištima u Siriji.

Dodao je da su to roditelji mladića, prilikom svjedočenja, i potvrdili. Podsjetio je da su govorili da su se njihovi sinovi poslije upoznavanja s njim ponašali drugačije, odbijali poslušnost i mijenjali životne navike.

Naglasio je da je Bosnić svjesno iskorištavao ljude, a koji su kasnije izgubili živote.

Mišljenja je da su Bosnićeva predavanja na mreži YouTube takođe važan dokaz da je pozivao ljude da se bore za ciljeve Islamske države.

Odbrana optuženog, advokat Adil Lozo tražio je puštanje na slobodu, odnosno oslobađanje svake sumnje njegovog branjenika.

Pozvao se na Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

“Država nema nadležnosti da osuđuje vjersko učenje i okarakteriše ih kao terorizam”, naveo je Lozo.

Govoreći o sadržajima s YouTubea kazao je da ih nije objavljivao Bosnić, a da ih je Tužilaštvo kao dokaze koristilo nepotpune te da je uzimalo određene dijelove.

Bosnić je kazao da se ne osjeća krivim te da nikada nikome nije govorio da ide u Siriju niti formirao neku organizaciju.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask”, a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara ove godine izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Optužnicom Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizovane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem YouTube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe ISIL.

Pred Sudom BiH oklopna vozila i duge cijevi

Velike mjere osiguranja, oklopna vozila i policijaci sa dugim cijevima, bile su primjetne ispred zgrade Suda Bih tokom izricanja presude.

Međutim, u Sudu BiH nisu željeli da potvrde da li su ove mjere preduzete u vezi sa ovim slučajem.

0 Shares
0 Shares
Copy link