Početna  /  Borenović: SNSD izmišlja rušenje RS da bi ostali na vlasti
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Borenović: SNSD izmišlja rušenje RS da bi ostali na vlasti

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a u Novom danu govorio je o političkoj situaciji u RS, kazavši da su korupcija i kriminal ušli u sve pore ovog entiteta u kojem se Milorad Dodik ponaša kao prvi predsjednik, prvi policajac, prosvjetni radni i sindikalac.

Branislav Borenović
Branislav Borenović

“Vlast predvodi SNSD i Milorad Dodik koji drži sve konce u svojim rukama. On je predsjednik Vlade, prvi policajac, prosvjetni radnik, sindikalac… Niko ne želi ništa konkretno da uradi kako se njemu ne bi zamjerio”, istakao je Borenović u uvodu.

“Model ponašanja treba promijeniti, jer mi težimo ka sistemu u kojem će svako imati svoje mjesto i odgovornost za ono što radi”, kazao je, dodavši da u RS niko neće sporiti tačku Dejtona, te da se vlast i opozicija slažu po pitanju nacionalnih interesa.

“Međutim, mi se ne slažemo po pitanju ekonomije, pitanja korupcije, kriminala. Vlast je priznala da je zadužena preko pet milijardi, deficit fonda PIO je 250 miliona kao i u fondu zdravstvenog osiguranja. Imamo više penzionera nego zaposlenih prvi put u historiji”, kazao je, istakavši da su korupcija i kriminal ušli u sve pore RS.

Potez Vlade RS da prekine saradnju sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH je prokomentarisao kao ishitren, jer smatra da će odgovorni za ratne zločine svakako odgovarati, i da se tu odluke trebaju donositi bez malverizacija.

“Vlada se ponašala neodgovorno, a pošto SNSD nije više vlast u zajedničkim institucijama zbog toga su reagovali kako su reagovali, a sada više niko ni ne priča o tome”, pojasnio je Borenović.

On smatra da bezbjedonosne institucije moraju biti ujedinjene i da su potezi poput ranije opisanih rakcija NSRS najmanje potrebni entitetu, ali i BiH.

PDP će napustiti parlament ako ne bude dio rukovodstva, što je njihovo legitimno pravo, a na to je potrošeno dosta mjeseci i sjednica. Tvrdi da će Stevandić biti razriješen dužnosti, a da je za PDP najbitnije da se posluje poslovni pravnilnik i zakon.

Što se tiče otkazivanja saradnje sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH, Borenović smatra da je to ishitren potez vlade RS.

“Onaj ko je odgovoran odgovarat će. Istina po pitanju ratnih zločina treba da se donese bez malverizacija. Vlada se ponašala neodgovorno. SNSD više nije vlast u zajendičimi institucijama”, tvrdi.

“Bezbjedonosne institucije moraju biti ujedninjene. Smatram da to što se desilo na sjednici NSRS je najmanje trebalo nama u RS, a li i svima u BiH. Nakon nekoliko dana smo saznali da se ništa spektakularno nije desilo”, dodao je.

PDP – ovi odbornici izbačeni su iz skupštinske većine u Kostajnici. Savez za promjene sličnih problema ima i u Srpcu, Kotor Varošu, Gradišci. Koliko je izbacivanje odbornika PDP-a iz vlasti u Kostajnici narušilo odnose u Savezu za promjen i da li postoji li mogućnost istupanja PDP-a iz SZP?

“Neprijatno smo iznenađeni s tim. Ima tu još nekoliko lokalnih zajednica koje su krenule poput Kostajnice. Mi ćemo u Savezu za promjene prevazići sve što se dešavalo, jer je naš prioritet da promijenimo vlast u RS i zajednički nastupamo u svim opštinama”,kazao je.

“Želimo uvesti novu vrstu političkog ponašanja, iskreniju i čistiju. Na dobrom smo putu da idemo zajedno na lokalne zajednice, mada se one znaju ponašati mimo interesa”, istakao je Borenović.

Što se rušenja RS tiče, on smatra da su to besmilice i gluposti.

“To formiraju krugovi u Banjaluci. Vladajući samo na osnovu manipulacija želi sačuvati vlast. Ne postoje planovi ra rušenje RS, to nam je i ministar unutrašnjih poslova potvrdio. Priča je izmišljena kako bi se skrenula pažnja javnosti sa krupnih problema u entitetu”,pojasnio je.

0 Shares
0 Shares
Copy link