Početna  /  Bogojavljensko plivanje u Mostaru: Pobijedio jedanaestogodišnji Pavle Komlen
Hercegovina

Bogojavljensko plivanje u Mostaru: Pobijedio jedanaestogodišnji Pavle Komlen

Jedanaestogodišnji Pavle Komlen pobjednik je plivanja za Časnim krstom u rijeci Neretvi koje je održana danas u mostarskom naselju Ortiješ.

FOTO: TP

Komlen je  bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su se odlučili oživiti običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje i u Mostaru.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović koji je osvetio vodu zajedno sa  rektorom  Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči arhimandritom Lazarom Lazarevićem i parohom blagajskim Branimirom Boravčaninom, uručio je pobjedniku zlatnik.

Pobjednik Pavle Komlen rekao je da je izuzetno srećan što i da mu nije bilo nimalo teško da se odluči da zapliva u hladnoj Neretvi. Pavle,  koji trenira plivanje u Plivačkom klubu ”Velež” iz Mostara, navodi da mu je bilo važno da učesvuje i doprinese održavanju ovog  običaja u Mostaru.

Iguman Danilo Pavlović kaže da je na Bogojavljenje, dan Hristovog kršenja, običaj da se posvećuje voda. ”Postoji i običaj da ljudi plivaju za krst koji se stavi u vodu. Ovo je lijep događaj i način da se obilježi praznik Bogojavljenja i evo po drugi put ga obilježavamo u Mostaru”, rekao je iguman Danilo.

Srđan Krnjeušić iz Ortiješa rekao je da je ovo druga godina zaredom da se u Ortiješu pliva na Bogojavljenje i da je važno da se tradicija nastavi.

Plivanju je prethodila sveta liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, a nakon događaja i druženje i posluženje za sve učesnike i goste u Društvenom domu u Ortiješu.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

Plivanje za časnim krstom organizovano je danas i na jezeru Škrka u Prebilovcima nakon svete liturgije.  Među sedam učesnika prvi je do Časnog krsta doplivao Branko Ekmečić.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časnim krstom.

529 Shares
529 Shares
529 Shares
Copy link