Blokirano 17,7 miliona Banke Srpske u stečaju

Nema isplate 17,7 miliona maraka povjeriocima Banke Srpske u stečaju. Okružni privredni sud u Banjaluci prihvatio je prigovor Investiciono-razvojne banke da Banka Srpske ne može raspolagati novcem dok se ne okonča spor u kojem IRB traži svojih 64,4 miliona maraka kredita plasiranog preko Banke Srpske

Foto: Capital

Na tu odluku već su uložili žalbu Višem privrednom sudu. Mirjana Golić, stečajna upravnica nije dostupna za komentar, ali dobro obaviješten izvor iz Banke u stečaju tvrdi da će se stečajna upravnica i IRB dogovoriti van suda.

“Banka Srpske novac ima na računu, on neće propasti ni nestati. Po mom mišljenju je i ta žalba stvar tehničke i procesne prirode. Mislim da će novac biti isplaćen brže nego što neki očekuju, u smislu da će se oko tog iznosa usaglasiti IRB i stečajna upravnica, to je provjereno”, rekao je izvor iz Banke Srpske u stečaju.

Iz IRB-a nisu ni potvrdili ni demantovali te navode. Ponavljaju da je Odbor povjerilaca Banke Srpske još prošle godine donio odluku o prvoj djelimičnoj diobi, koja se kosi sa Odlukama Skupštine povjerilaca u kojoj je jasno navedeno da nema isplate novca do okončanja spora za preuzimanje kredita kojim upravlja IRB.

“U sredstvima koja su predložena za raspodjelu nalaze se značajna sredstva iz naplaćenih kredita koja ne pripadaju stečajnoj masi, jer je Okvirnom ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji između IRB RS i Banke Srpske ugovoreno da će u slučajevima uvođenja privremene uprave ili oduzimanja dozvole za rad IRB RS preuzeti kredite i iste nastaviti naplaćivati ili prenijeti na drugog finansijskog posrednika, a Banka Srpske prema ugovoru je bila u obavezi da obavijesti sve korisnike kredita o načinu izmirenja svih dospjelih i budućih obaveza”, istakli su iz Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Viši privredni sud još nije zaprimio žalbu Banke Srpske u stečaju. Djelimičnom diobom novca, najveći dio trebalo je da bude isplaćen Agenciji za osiguranje depozita BiH.

Odbor povjerilaca Banke u stečaju odluku o djelimičnoj diobi 17,7 miliona donio je još u januaru. Od tada je i Okružni privredni sud razmatrao žalbu IRB-a, i utvrdio da Banka u stečaju nema dovoljno novca i za djelimičnu isplatu povjeriocima i IRB-u ukoliko na to presudom bude imao prioritet.

Autor