Početna  /  Blagojević za MH: Ulazak BiH u „Mali Šengen“ donio bi brojne prednosti privredi
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Blagojević za MH: Ulazak BiH u „Mali Šengen“ donio bi brojne prednosti privredi

Vladimir Blagojević (Foto: S. Pašalić)
Ulazak Bosne i Hercegovine u „Mali Šengen“ donio bi brojne prednosti našoj privredi, prvenstveno kroz smanjenje troškova transporta roba. Svjedoci smo da danas imamo primjera gdje kamioni na granici stoje satima, pa nekada i danima da bi prešli granicu, a na ovaj način bi se cijeli postupak izvoza ili uvoza maksimalno ubrzao.

Ovako Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, komentariše za Moju Hercegovinu inicijativu predstavnika Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, za formiranjem tzv. Malog Šengena, unije u koju su, pored pomenute tri, pozvane i Bosna i Hercegovina, Crna Gora te samoproglašeno Kosovo. Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici je podržalo pomenutu inicijativu.

Prema podacima Svjetske banke, kamioni na granicama zemalja Zapadnog Balkana godišnje potroše oko 26 miliona sati. Upravo ovaj podatak dovoljno govori koliki su troškovi, a kolika bi ušteda bila kada bi se ovaj proces ubrzao. ’Mali Šengen’ predviđa i niz mogućnosti na unapređenju regionalne saradnje, što bi za rezultat trebalo da ima i povećan ekonomski rast, smanjenje nezaposlenosti, povećanje obima trgovine, investicija itd. Takođe, predviđena je i elektronska razmjena podataka, priznavanje dokumenata, licenci i slično“, ističe naš sagovornik.

Ulaskom Bosne i Hercegovine u „Mali Šengen“, dodaje Blagojević, u ovoj ranoj fazi otvorila bi nam se mogućnost da učestvujemo u kreiranju konačnog dokumenta i utičemo na to da se, prilikom definisanja svih detalja, vodi briga i o našim interesima.

Ukoliko bismo napravili funkcionalan sistem, bez skrivenih ograničenja i prepreka, takođe, pokazali bismo i Evropskoj uniji da smo spremni da odgovorimo na sve zahtjeve koji se u ovom segmentu stavljaju pred nas“, kaže naš sagovornik.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je podržalo na današnjoj sjednici odluku o ulasku BiH u pomenutu uniju, ali i naglasilo da se treba dobro ispitati kako je ta saradnja zamišljena. Naloženo je da Savjet ministara BiH analizira i obavjesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH, kako korespondira s drugim inicijativama u regiji i slično.

Ognjen Tešić

0 Shares
0 Shares
Copy link