Početna  /  Bivši pripadnici HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ odali počast žrtvama
Bosna i Hercegovina

Bivši pripadnici HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ odali počast žrtvama

Bivši pripadnici HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ odali počast žrtvamaIzvor: Grad Jajce

Mješovita grupa ratnih veterana, 40-ak bivših pripadnika HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ posjetili su u utorak mjesta stradanja i spomenike u Jajcu i tom prilikom odali počast stradalima.

Posjetu je organizovao Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd u saradnji s RVI Jajce, HVIDR-om Jajce i Udrugom dragovoljaca i veterana Jajce.

Veterani su, zajedno s grupom mirovnih aktivista, obišli centralne spomenike posvećene poginulim pripadnicima HVO-a i Armije RBiH, neobilježeno mjesto stradanja srpskih civila u mjestu Bravnice, spomenik posvećen stradanju bošnjačkih civila u opštini Jezero (RS), te spomenik poginulim vojnicima HV-a na Plivskom jezeru i HVO-u na Ćaninom Polju.

Osim mjesta stradanja, ratni veterani i mirovni aktivisti sreli su se i s predstavnicima lokalne vlasti u Jajcu koje su upoznali sa svojim aktivnostima na polju izgradnje mira i povjerenja, saopštio je CNA.

Predsjednik HVIDR-e Jajce Darko Samardžić poručio je kako je posjeta svim mjestima stradanja pozitivan signal za Jajce.

“Mi se trebamo suočiti s prošlošću i gledati u budućnost, moramo barem našoj djeci stvoriti bolju budućnost. Ja sam ovo podržao u svoje ime, nadam se da većina ljudi koji su učestvovali u ratu misli da trebamo ići ovim putem. Danas smo obišli spomenike gdje je mladost ginula i ja kad stanem pred bilo koji od tih spomenika mogu samo reći da mi je žao života i da se nadam da se takvo nešto nikad neće ponoviti”, kazao je Samardžić.

“Došli smo u Jajce da obiđemo spomenike i mjesta stradanja i odamo počast svim žrtvama. Nas 40-ak ratnih veterana smoglo je snage da se suoči sa svim onim što rat jeste, sa svim stradanjima i s našom ulogom u ratu. Nažalost, ne možemo se vratiti u prošlost i promijeniti neke stvari, ali osjećamo potrebu i odgovornost da radimo na tome da nikada više rat ne bude opcija”, kazao je Adnan Hasanbegović, ratni veteran Armije RBiH i član tima Centra za nenasilnu akciju.

Ratni veterani su danas položili cvijeće i odali počast stradalim srpskim civilima u Bravnicama nadomak Jajca gdje je u septembru 1995. ubijen, prema navodima udruženja žrtava, 81 civil.

Nadežda Janković, koja je preživjela napad na kolonu civila u Bravnicama, danas je prisutnima ispričala kako za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Na čelu kolone civila koji su se povlačili iz Donjeg Vakufa bio je autobus koji je prvo pogođen granatom, a zatim je počela pucnjava po bespomoćnim civilima. U koloni su se nalazili isključivo civili, a prema našim saznanjima za napad su odgovorne jedinice Hrvatske vojske. Mi pozivamo na procesuiranje odgovornih, ne teretimo cijeli narod i uvijek naglašavamo da su nam u pomoć prvi priskočili pripadnici lokalnog HVO-a koji su nam ukazali prvu pomoć i prebacili ranjenike do bolnice”, kazala je Janković.

Bravnice su još uvijek neobilježeno mjesto stradanja, a grupa aktivista 2018. privremeno je obilježila ovo mjesto i pozvala lokalne vlasti da omoguće postavljanje trajnog obilježja.

Nazif Kahrić, veteran MUP-a RBiH i Armije RBiH, pozdravio je ratne veterane kao jedan od domaćina iz Jajca.

“Mi danas ovdje živimo zajedno. Drago mi je da sam imao priliku sresti veterane iz regije i ispričati im o stradanju Jajca i našem povratku u ovaj grad. Češćim i intenzivnijim kontaktima braniteljskih udruženja u Jajcu, ali i šire, mislim da bi se stanje znatno popravilo, da bi se neke tenzije razriješile. Važno je da počnemo razgovarati jedni s drugima”, kazao je Kahrić.

CNA od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom proteklog rata. Posjete se organizuju u partnerstvu s veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti i do sada su ratni veterani u organizaciji CNA obišli 20-ak gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

U CNA vjeruju da “zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja”, navodi se u saopštenju.

8 Shares
8 Shares
Copy link