Početna  /  Bivši ministar finansija objavio: Penzija će biti za još tri ili četiri godine
Bosna i Hercegovina

Bivši ministar finansija objavio: Penzija će biti za još tri ili četiri godine

BIVŠI ministar finansija Boris Lalovac iz SDP-ove vlade upozorio je da je unatoč popuštanju vlade pred svim zahtjevima referendumske inicijative “67 je previše” stanje penzijskog sistema zabrinjavajuće.

Foto: Ilustracija

“Novca za penzije sigurno ima za tri ili četiri godine. Govorili smo o tom razdoblju budućih penzija, 2030., kada dio država uđe u određene cikluse. Koliko će tada biti PDV-a, koliko će se tada puniti proračun, to sigurno treba puno opreznije prognozirati. Ako se dogodi prva sljedeća kriza, moraćemo dobro zbrojiti sve stavke i vidjeti kakvo je stanje”, rekao je Lalovac za N1 televiziju.

Rekao je da je prvo vlada najavila lom ako prođe referendum od penzija, a da sad umjesto da kažu da su krivo izračunali, ne govore ništa nego samo kažu da sve prihvataju.

“Raditi do 67 godina, to su priče, ali na tržištu to ne stoji. Ljudi najbolje od sebe daju u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama. Radnici koji rade na istoku, u istočnim zemljama Evrope, doslovno se “izraubaju” na poslu. I zamislite sad kad još čovjeku kažete da mora raditi do 67. i da će dobiti 20 posto od zadnje dvije tri – godine”, rekao je Lalovac.

0 Shares
0 Shares
Copy link