Početna  /  Bilećko Udruženje “Vojvoda Vlatko Vuković” – koncert u čast Dana RS i Božića
bileća Hercegovina

Bilećko Udruženje “Vojvoda Vlatko Vuković” – koncert u čast Dana RS i Božića

BILEĆA – Udruženje guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće sinoć je u lokalnom Domu kulture „Jevto Dedijer“ priredilo tradicionalni koncert koji već godinama svojim sugrađanima poklanja povodom Dana Republike Srpske i pravoslavnog Božića.

Muška i ženska pjevačka grupa UGiEP-a "Vojvoda Vlatko Vuković" (FOTO: Filip Kundačina)
Muška i ženska pjevačka grupa UGiEP-a “Vojvoda Vlatko Vuković” (FOTO: Filip Kundačina)

Svoje umijeće sinoć su pokazali guslari ovog udruženja Miloš Vukoje i Nikola Daković koji je omladinski prvak među guslarima Republike Srpske za 2015. godinu.

Muška i ženska izvorna pjevačka grupa, koje djeluju pri UGiEP „Vojvoda Vlatko Vuković“ prvo su nastupile pojedinačno, a zatim su, kao što je bio običaj na nekadašnjim hercegovačkim sijelima, odmjerili snage natpjevavajući se. Zapjevala je i Danijela Bjeletić koja se predstavila narodnom pjesmom u solo izvođenju.

Anđela Dželetović, koja je došla kao gošća iz bilećkog GKUD-a „Vladimir Gaćinović“, svoj doprinos obilježavanju Dana Republike Srpske dala je recitacijom pjsme „Otadžbina“ autora Đure Jakšića, dok su članovi folklornog ansambla ovog GKUD-a veče obogatili svojom igrom.

U ime Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ pozdravnu riječ održao je Radislav Uljarević koji je istakao značaj Dana RS za njegovo udruženje.

– Republiku Srpsku treba da čuvamo i štitimo. Zato održavamo naš tradicionalni koncert na ovaj dan i nastavićemo to da radimo i ubuduće, jer za nas ne postoje nikakve zabrane ni Dana RS, ni himne, ni obilježja RS – rekao je Uljarević za naš magazin.

Nikola Daković i Radislav Uljarević (desno) (FOTO: Filip Kundačina)
Nikola Daković i Radislav Uljarević (desno) (FOTO: Filip Kundačina)

Prema Uljarevićevim riječima, u godini koja je ispred nas Udruženje planira da održi i svoja preostala dva tradicionalna koncerta – na dan Preobraženja Gospodnjeg i na Mitrovdan koji je krsna slava Udruženja i Saveza guslara RS, te da se odazove svim takmičenjima i druženjima kojima je cilj čuvanje narodne tradicije i običaja srpskog naroda.

0 Shares
0 Shares
Copy link