Početna  /  Bilećki Trendteks ponovo obustavio proizvodnju, deset radnica dobilo otkaze
bileća Hercegovina

Bilećki Trendteks ponovo obustavio proizvodnju, deset radnica dobilo otkaze

BILEĆA – Nakon što je deset radnica bilećkog Trendteksa juče dobilo otkaze zbog neispunjene norme, nekolicina ostalih radnica pobunilo se na takvu odluku rukovodstva firme, pa je od jutros obustavljena proizvodnja u ovom pogonu.

Snežana Gaćinović, jedna od radnica koja je juče otpuštena, tvrdi da normu koja je zadata nije moguće postići u odgovarajućem roku. Ona se požalila i na neregularnosti pri obračunu njene plate, budući da ona na banci prima samo 200 maraka, a prijavljena je na dvostruko veći iznos.

“Jutros mi dvoje djece polazi u školu. Čovjek mi ne radi, ja sam jedina ovdje radila da donesem koru hljeba. To mi je pravo danas narušeno. Ne samo da sam dobila otkaz, nego i odbijenicu za dječiji doplatak zato što sam u Poreskoj upravi prijavljena na 480 maraka, u fabrici na minimalac, a na banci primam 200 maraka”, tvrdi Gaćinović.

Snežana Gaćinović (Foto: Moja Hercegovina)

Njena koleginica Zora Tamindžić koja je takođe, juče dobila otkaz, nezadovoljna je odnosom rukovodstva firme prema radnicama. Tamindžić tvrdi da su njihova radnička prava prekršena mnogo puta. U pogonu Trendteksa, kaže, više ne vidi sebe.

“Oni su toliko zagrizli, toliko nas gaze, toliko nam smanjuju vremena izrade, povećava nam se toliko norma da mi to ne možemo za osam sati ostvariti. Dugo vremena smo radili ovdje po deset sati, subota svaka, nedjelja često, vječito smo bili okrivljeni da nismo zaradili plate. Ovdje su žene doživjele toliko poniženja od strane rukovodstva i poslodavaca. Uostalom, kad je centrala u Doboju i oni tamo imaju fabriku, normalno je da će oni ostaviti modele koji su dobro plaćeni, na kojima se može zaraditi, a ovamo se nama pošalje neki škart na kome nema ništa”, kategorična je bila Zora Tamindžić.

Zora Tamindžić (Foto: Moja Hercegovina)

Milan Birač, šef proizvodnje bilećkog Trendteksa, nije želio da komentariše ovu situaciju. U nezvaničnom razgovoru rekao je da je, ipak, spreman da se bori za radnice i opstanak pogona u Bileći, ali da sve zavisi od njih.

Ukoliko se proizvodnja ne nastavi i radnice ne vrate za mašine, jedina preostala opcija će biti potpuno gašenje ovog pogona.

Milena Koprivica

0 Shares
0 Shares
Copy link