Bilećki mališani posjetili Narodnu biblioteku, uživali u svijetu knjiga

BILEĆA – Narodna biblioteka “Vladimir Gaćinović” iz Bileće organizovala je proteklih dana druženje sa mališanima iz dječijeg vrtića “Budućnost”, kako bi djecu upoznali sa radom biblioteke i uveli u svijet knjiga, te ih na taj način afirmisali za čitanje koje ih očekuje u budućnosti.

Prema riječima Irene Dunđer, v.d. direktora Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović”,  predškolska djeca se sa svijetom knjiga uglavnom upoznaju putem slikovnica i priča koje im čitaju njihove vaspitačice.

Druženje im se toliko dopalo da su obećali da će od sada biti redovni posjetioci biblioteke.

 “Čitali smo im neke slikovnice o zdravoj hrani, o prijateljstvu, o bontonu. Onda smo im dali da crtaju to o čemu smo pričali. Kao da su došli u neki magični svijet, bile su im interesantne te slikovnice, toliko da su čak htjeli da ih nose kućama. Svi su oni obećali da će opet da dođu, sa roditeljima. Za djecu imamo priličan broj literature, od najmlađih do onih starijih, stalno smo u toku sa novom literaturom koja izlazi. Naravno, bilo mi dobro da je imamo više. Naša sredstva su vrlo ograničena kada je u pitanju  nabavka knjiga ali zaista mislim da možemo da zadovoljimo ukuse bilećke djece”, istakla je Dunđer za “Moju Hercegovinu”.

Irena Dunđer (Foto: Moja Hercegovina)

Kako je navela, od sljedeće godine u planu je da se organizuje slično druženje i sa osnovcima kako bi se i oni bliže upoznali sa radom biblioteke i značajem koji ova ustanova ima, pogotovo danas, u eri modernih tehnologija koje mlade sve više odvlače od svijeta knjiga.

Narodna biblioteka “Vladimir Gaćinović” osnovana je davne 1935. godine. Ideju za osnivanje biblioteke pokrenula je grupa u to vrijeme najobrazovanijih Bilećana. Iako raspolaže sa skromnim budžetom, biblioteka u svom fondu trenutno broji oko 25.000 knjiga, i ima 1000 članova.

Milena Koprivica

Autor