Početna  /  Bilećki “Hercegovac” neprikosnoven u karate sportu Republike Srpske
bileća Hercegovina

Bilećki “Hercegovac” neprikosnoven u karate sportu Republike Srpske

BILEĆA – Karate klub “Hercegovac” iz Bileće važi za jedan od najboljih klubova u Republici Srpskoj i BiH. Na Prvenstvu Republike Srpske za poletarce, pionire i nade u karateu, koje je održano u Foči proteklog vikenda, karatisti bilećkog “Hercegovca” su još jednom dokazali da im u ovom sportu nema premca, osvojivši čak 42 medalje.

Karate klub "Hercegovac" Bileća
Karate klub “Hercegovac” Bileća

Deset takmičara okitilo se zlatnom medaljom, isto toliko osvojilo je srebrno odličje, dok su 22 takmičara osvojila bronzanu medalju, u konkurenciji 420 takmičara iz 36 klubova.

Ipak, u generalnom plasmanu klubova Bilećani su zauzeli treće mjesto zbog promijenjenih pravila, gdje se prvenstveno računa broj osvojenih zlatnih medalja.

Pobjedničko postolje im je  izmaklo iako su osvojili trostruko više medalja nego prvoplasirana ekipa karate klub “Energija” iz Banjaluke, dok su drugoplasirani karatisti “Romanije” iz Pala.

Ovakav rezultat obezbijedio im je pravo učešća na Prvenstvu BiH koje će se održati u narednom periodu, a bilećki karatisti pokušati da dokažu sportsko umijeće i na državnom nivou.

S obzirom na dosadašnje rezultate koje su postigli, nema sumnje da će sa ovog takmičenja veliki broj uspjeti da se plasira na Balkansko prvenstvo, na koje će otputovati ukoliko im to finansijska sredstva dozvole.

Iako raspolažu sa skromnim budžetom, na brojnim takmičenjima na kojima su nastupali širom Republike Srpske, karatisti Hercegovca godinama su zauzimali prvo mjesto u generalnom plasmanu klubova. Redovno osvajali mnoštvo medalja i pehara što ih svrstava u najtrofejnije karate klubove.

Time su nebrojeno puta dokazali da je Bileća pravi rasadnik talenata u svim sportovima, a naročito u karateu. Karatisti i treneri bilećkog “Hercegovca” su stekli iskreno poštovanje i divljenje svih karate klubova Republike Srpske.

karatistkinje "Hercegovca" sa osvojenim medaljama
karatistkinje “Hercegovca” sa osvojenim medaljama

Ti uspjesi naravno nisu došli preko noći, već su rezultat požrtvovanog rada i truda koje na treninzima ulažu treneri Petar Kozjak, Radivoje Ilić, Danijela Kozjak i Darko Stevanović koji su majstori karatea, i šampioni kako ovog kluba tako i bivše Jugoslavije, kako bi karatistima što bolje prenijeli znanje i vještinu ovog borilačkog sporta.

Karate klub “Hercegovac” osnovan je 1971.godine pod nazivom “Bilećanin”. Nešto kasnije naziv je promijenio u “Hercegovac”.

Klub trenutno broji stotinjak članova, a svake godine se upisuju novi, kako bi se klub podmladio. Najmlađi se uče katama i borbama, ali posebno disciplini, jer bez nje nema uspješnog karatiste. Među njima vlada sportski duh, borbenost ali nadasve sloga i prijateljstvo.

Kako bi i u budućnosti nastavili da briljiraju na tatamiju, karatisti i treneri se nadaju da će se uprkos lošoj finansijskoj situaciji u opštini, ipak pronaći sredstva za putovanja na brojna takmičenja koja ih očekuju.

Bila bi zaista prava šteta, da im se zbog nedostatka novca uskrati odlazak na neko od prestižnih takmičenja u zemlji i regionu, na kojem će sigurni smo još jednom zablistati i dokazati zašto su najtrofejniji sportski kolektiv u Bileći.

Milena Koprivica

Diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od januara 2017. godine novinarka internet magazina “Moja Hercegovina”.

0 Shares
0 Shares
Copy link