Početna  /  Bilećka šahistkinja Jelena Gušić prvakinja Republike Srpske
Hercegovina

Bilećka šahistkinja Jelena Gušić prvakinja Republike Srpske

BILEĆA –  Jelena Gušić, šahistkinja iz Bileće, nova je omladinska prvakinja Republike Srpske u ovoj misaonoj igri. Na takmičenju koje je održano prošlog vikenda u Bijeljini, Jelena je još jednom dokazala da joj u šahu nema premca.

Jelena Gušić (Foto: Moja Hercegovina)

U konkurenciji 149 takmičara u svim kategorijama  Jelena Gušić je pokazala najviše znanja, vještine i umijeća i tako se plasirala na prvenstvo BiH koje se polovinom maja održava u Neumu.

Za „Moju Hercegovinu“ Jelena ističe da je zadovoljna svojim nastupom na ovom prvenstvu. Kako kaže, uložila je mnogo vremena i truda u pripreme za takmičenje pa je rezultat očekivan.

“Vrlo sam zadovoljna svojim nastupom na prvenstvu RS. Uspjela sam da iz svih mečeva izađem kao pobjednik. Ovo je moj posljednji nastup na omladinskom prvenstvu RS. Zato sam se  ozbiljno i temeljno pripremala za ovo takmičenje, jer sam htjela da kao prvak RS pređem u viši rang takmičenja. Dala sam sve od sebe i uspjeh nije izostao”, za naš magazin rekla  je Jelena Gušić, omladinska prvakinja Republike Srpske u šahu.

Jelena je  šahom počela da se bavi sa samo pet godina, a  kako je rekla, prve šahovske poteze naučila je od svoje porodice, naročito od starijeg brata. Sa šest godina nastupila je na prvom takmičenju gdje je osvojila drugo mjesto. Od tada je učestvovala na brojnim takmičenjima i osvojila čak 79 medalja.

Šampionski pehar (Foto: Moja Hercegovina)

“Uvijek sam bila u iščekivanju takmičenja i trudila sam se uvijek da osvojim nešto, to me je ispunjavalo. S obzirom na to da je šah misaona igra uvijek me je privlačilo neko razmišljanje, želja za mentalnim nadmetanjem. Ta  taktička igra, koncentracija na potez, to me je uvijek privlačilo. Bavila sam se ja i fudbalom i odbojkom četiri-pet godina ali ništa nisam zavoljela kao šah“, ističe Jelena Gušić za naš magazin.

Entuzijazma, talenta i želje za dokazivanjem Jelena ima na pretek. Pa ipak, zbog nedostatka finansijskih sredstava prošle godine je morala da propusti državno prvenstvo BiH ali i Evropsko prvenstvo u Češkoj.

Kako priznaje, na brojna takmičenja je otišla isključivo zahvaljujući finansijskoj pomoći svoje porodice i sugrađanina Trifka Nosovića, na čemu mu je izuzetno zahvalna.

“Prije pet godina mi smo imali veliki budžet iz Opštine za takmičenja, ali sad je to sve manje. Moram priznati, izađu nam  u susret i sada kad mogu, ali sve je manje novca za neka takmičenja i turnire na koje bi željeli da odemo i koja nama znače”, iskrena je Jelena.

Na predstojećem prvenstvu BiH Jelena očekuje jaku konkurenciju i tešku borbu ali kaže da je to dodatan motiv da pruži svoj maksimum i pokuša doći do titule najbolje šahistkinje u BiH.

“ U Neumu će sigurno biti teška borba, ali imam neki osjećaj da bih mogla da budem prvak BiH. Daću sve od sebe, pa šta bude”, kaže Jelena za naš magazin.

Nema razloga za sumnju da će ova mlada bilećka šahistkinja zablistati i na ovom takmičenju i u svoju kolekciju medalja i pehara, iz Neuma dodati i  pehar šampiona BiH.

Milena Koprivica