Početna  /  Bilećani današnjim skupom iskazali nezadovoljstvo dosadašnjim radom pravosudnih organa u slučaju premlaćivanja i otmice Dušana Miloševića
bileća Izdvajamo

Bilećani današnjim skupom iskazali nezadovoljstvo dosadašnjim radom pravosudnih organa u slučaju premlaćivanja i otmice Dušana Miloševića

Više stotina Bilećana, a po nekim procjenama i preko hiljadu, danas je na mirnom skupu zatražilo da se osumnjičeni za premlaćivanje i otmicu Dušana Miloševića procesuiraju i adekvatno kazne kako se ovakve stvari više nikad ne bi nikom ponovile. Na skupu su se obratili članovi porodice pretučenog Dušana te radne kolege, načelnik Veselin Vujović i Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Izraženo je nezadovoljstvo dosadašnjim radom pravosudnih organa u ovom slučaju, a na Bilećane je apelovano da se tenzije, do kojih je došlo nakon odluke sudinice Bojane Rikalo da jednog od učesnika incidenta pusti da se brani sa slobode, smanje koliko je god moguće kako ne bi došlo do novih sukoba.

Veliki broj Bilećana svojim je dolaskom danas podržalo Dušana Miloševića i njegovu porodicu i osudilo događaje od prije nekoliko dana koji su za epilog imali teško premlaćivanje Dušana Miloševića i traumu izazvanu otmicom od strane sugrađanina od kojih je jedan u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica. Blizu hiljadu Bilećana uprkos zahlađenju došlo je u park čime su poslali jaku poruku da ne žele da tolerišu ovakve incidente. Prisutnima se prvi obratio Milentije Milošević, rođak pretučenog Dušana, koji je pozdravio prisutne i zahvalio im se na dolasku.

”I da niko ništa ne progovori danas, na ovom skupu, vi ste dovoljno rekli svojim prisustvom. Braćo i sestre, ja ne bih volio da ovdje iko progovori o politici i molio bih sve koji će se obratiti danas da se suzdrže politike. Mi smo ovdje okupili da izrazimo negodovanje zbog rada pojedinih institucija.” – rekao je Milentije Milošević i prepustio riječ Dušanovom bratu Dejanu.

Dejan Milošević – brat pretučenog Dušana: Hvala ti dragi Bože što danas nisam morao da tražim crnu odjeću da obučem!

Dejan Milošević, brat pretučenog Dušana, zahvalio se prisutnima ali i Bogu što nije danas morao kupovati crnu garderobu, aludirajući na to da je ovakvo premlaćivanje lako moglo imati i fatalne posljedice, što se srećom nije dogodilo.

”Hvala ti dragi Bože što danas nisam morao da tražim crnu odjeću da obučem! Hvala ti dragi Bože što sam danas ljut a ne uplakan! Petog februara ove godine pet osoba se osjetilo toliko bahato, toliko moćno i iz čiste dosade, bez ikakvog razloga su uhvatili mog brata, izmlatili ga, ubacili u gepek, odveli na selo, ponovo pretukli, vratili u Bileću i izbacili ga pored puta kao psa. Iz straha moj brat nije smio da prijavi te ljude policiji. Ali ti ljudi, odnosno neljudi, su bili toliko bahati da su počeli da dijele snimke kako tuku mog brata i ti snimci su srećom došli do policije, koja je odmah pokrenula slučaj. Jedna osoba je odmah sutradan pobjegla i još uvijek se nalazi u bjekstvu, a drugi učesnik, koji je krvnički tukao mog brata i sutradan hvalio po Bileći da ga šake bole od silnih udaraca, odlukom sudije je pušten na slobodu. Sinoć sam došao sa studija, da prisustvujem ovom protestu, sjedili smo kući sa još nekim rođacima, razgovarao sam sa bratom, nagovarao ga da nešto pojede jer od silnog straha slabo jede, kad jedan rođak reče: Eno ga onaj, objavljuje lajv na Instagramu. Još jedna provokacija, a on je na slobodi (Marko Zvijer, op.aut.). Snimao je kako u jednom trebinjskom lokalu pije i slavi sa jednim drugim, a kameru je govorio: Najjači smo, do pobjede! Najjači smo kriminalci! Želim da poručim sudu u Trebinju da imaju jasan izbor, imaju jednog momka koji nikome ništa nije učinio, koji pošteno radi, koji želi da živi ovdje, a sa druge strane imate momke koji se izgleda najviše oznoje kada nekoga gepekuju.” – rekao je, između ostalog, Dejan Milošević, završivši svoje obraćanje riječima: Ako nepravda postane zakon, otpor postaje naša dužnost.

Nakon brata pretučenog Dušana, okupljenim građanima se obratio Veselin Vujović, načelnik Bileće. On je pozvao nadležne da procesuiraju sve odgovorne za ovaj čin, a stanovnike Bileće je zamolio da daju sve od sebe da se tenzije, koje su dodatno porasle nakon odluke o puštanja osumnjičenog da se brani sa slobode, smanje na minimum.

Veselin Vujović: Molim sve naše Bilećane da praštamo jedni drugima!

”Nažalost, danas nas je okupio nemio događaj koji se desio u našem gradu. Ovoliki broj Bilećana na jednom mjestu ne pamti se odavno što znači da nam je stalo do našeg grada, do pravde i istine. Želim da uputim apel sudu i Tužilaštvu da rade svoj posao časno i pošteno. Želim da zamolim omladinu našeg grada da se, ako se nađu u situaciji sličnoj ovoj, da se ponesu viteški, da nikada ne ponize onoga koji je pao. Molim sve naše Bilećane da praštamo jedni drugima, a evo pozivam i svog bratsvenika Batu da se javi policiji pa šta bude neka bude.” – rekao je Vujović.

Nakon Veselina Vujovića, skupu se obratio Mladen Tepavčević, rođak pretučenog Dušana Miloševića. Osudio je odluku sudinice Bojane Rikalo i poručio da se nasilničko ponašanje pojedinih Bilećana više neće tolerisati.

Mladen Tepavčević: Pitamo Bojanu Rikalo zašto je zovu ”Koverta”?

”Nevjerovatno je da sud takve ljude pušta na slobodu! To više nećemo tolerisati. Dušan uskoro puni 23 godine, a ima već 4 godine staža. On je vrijedan, pošten, a šta imamo sa druge strane? Bahaćenje koje se nagrađuje! Zajedno moramo da osudimo ovakva dešavanja! Sačekaćemo da vidimo šta će sud da odluči pa ćemo dalje da vidimo šta ćemo. Bojanu Rikalo pitamo zašto je zovu ”Koverta” i koji je ovo slučaj u nizu da se ovako ponaša i ovakve ljude pušta na slobodu?!” – rekao je Tepavčević.

Nakon Tepavčevića, ponovo se obratio Milentije Milošević koji je zahvalio Iliji Tamindžiji što je prekjuče svojim dolaskom ispred Palate pravde podržao porodicu Milošević, a najavljujući još jednog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Hercegovine, Nebojšu Vukanovića, rekao je da na ovakvim skupovima nema mjesta za političke podjele jer kod ovakvih stvari svi trebaju biti složni i istrajni u borbi za istinu i pravdu. Nebojša Vukanović je u svom obraćanju podsjetio na ne tako davne slučajeve kada su se Trebinjci okupljali zbog slične stvari, na tragične smrti Nemanje Čihorića i Marka Đerića, kada se veliki broj Trebinjaca okupio kako bi krivci bili privedeni pravdi. Za smrt Nemanje Čihorića, podsjetio je Vukanović, do danas još niko nije odgovarao.

Nebojša Vukanović: Policajci su plaćeni tri puta manje od korumpiranih sudija a rade čestito!

”Nadam se da je ovo posljednji put da se okupljamo ovakvim povodom, volio bih da se smire tenzije, rekli su mi da ima puno napetosti, da neki ljudi žele da uzmu pravdu u svoje ruke, to ne smije da se desi. Želim da kažem da ja lično sa policijom imam dobra iskustva i da su i u ovom slučaju reagovali čestito i zaslužuju pohvalu.” – rekao je Vukanović u svom kratkom obraćanju.

Milentije Milošević je, za kraj skupa, parafrazirao vladiku Joanikija rekavši okupljenim da su oni narodni parlament. Naveo je da porodica pretučenog Miloševića sumnja u rad suda, a da se počinje sumnjati i u rad Tužilaštva, te je predložio da se optužnica dopuni još nekim stavkama.

”Molim nadležne da ovo krivično djelo koje je učinjeno, da se dopuni sljedećim. Da se na teret stavi i navođenje maloljetnog lica na činjenje krivičnog djela, da se vidi da li je ta kafana imala dozvolu za rad taj dan, šta je radilo obezbjeđenje tu noć, za koga rade i koga obezbjeđuju?!” – rekao je Milentije Milošević i pozvao Skupštinu opštine Bileće da se sazove vanredna sjednica na kojoj će se osuditi ovaj čin i da svi, bez obzira na političke mentore, jedinstveno donose odluke za dobrobit Bileće. Pozvao je ministre Antona Kasipovića i Dragana Lukača da daju svoj doprinos u ovom konkretnom slučaju i da spriječe da se ovakve stvari nastave dešavati.

Nakon skupa, brat pretučenog Dušana je, u izjavi za medije govorio o tome kako se osjeća, a na naše pitanje o otvorenom pismu kojim se osumnjičeni Marko Zvijer obratio javnosti tvrdeći da nije kriv za ono za šta se tereti, Dejan kaže da su to laži i da je Marko glavni krivac za cijeli incident.

”Ono je neko sastavio u njegovo ime. Ja evo sada mogu da mu poručim da mi je brat rekao da se baš zbog tog Marka sve i desilo jer moj brat je pobjegao njemu i Marko ga je zvao da popričaju rekavši mu da neće biti ništa. Moj brat je na njegovu riječ došao do njih i Marko Zvijer ga je prvi udario, a sada izbacuje pisma.” – odgovorio je Dejan Milošević na naše pitanje.

Porodica Dušana Miloševića, ali i mnogobrojni Bilećani koji su podržali porodicu očekuju odluku na žalbu Okružnog tužilaštva u Trebinju i poručuju da neće odustati dok krivci za ovo djelo ne budu procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Igor Svrdlin

4 Shares
4 Shares
Copy link