Početna  /  Bileća: Uručene nagrade pobjednicima konkursa “Vladimir Gaćinović”
bileća Hercegovina Kultura

Bileća: Uručene nagrade pobjednicima konkursa “Vladimir Gaćinović”

BILEĆA – Kulturno-sportski centar i Narodna biblioteka „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće sinoć su u čitaonici ove ustanove priredili poetsko veče na kome su uručili nagrade pobjednicima ovogodišnjeg konkursa za najbolju pjesmu rodoljubivog sadržaja „Vladimir Gaćinović“.

Žarko Bojić i Darija Milidragović (FOTO: Moja Hercegovina)
Žarko Bojić i Darija Milidragović (FOTO: Moja Hercegovina)

Na konkurs je pristiglo 19 pjesama iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, a kao najbolji je ocijenjen rad Žarka Bojića iz Podgorice pod nazivom „Noć na Gazimestanu“.

Prema Bojićevim riječima, ovo je prvi konkurs na kome je učestvovao, a to što mu je donio prvu nagradu daće mu, kaže, krila za budući rad.

– Meni je ovo veliki pomak. Jednostavno, ovo mi je dalo volje i snage da povjerujem da sam možda, eto, i ja pjesnik, da mogu da pišem u budućim vremenima, da branim srpstvo, ćirilicu, Kosovo, našu tradiciju i vjeru – ističe Bojić koji je član Udruženja pjesnika, književnika i umjetnika Srba u Crnoj Gori „Gorska vila“.

Bojićeva pjesma Noć na Gazimestanu (FOTO: Moja Hercegovina)
Bojićeva pjesma Noć na Gazimestanu (FOTO: Moja Hercegovina)

Njemu je specijalnu plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 300 maraka uručila direktorica Kulturno-sportskog centra Darija Milidragović, a Bojić je odlučio da novac pokloni djeci sa posebnim potrebama koja žive u Bileći.

Nedeljku Zelenoviću iz Istočnog Novog Sarajeva uručene su plaketa i novčana nagrada od 200 KM za osvojeno drugo mjesto, za pjesmu „Moje reke“. Zelenović se književnošću bavi četerdesetak godina, a iza sebe ima devet knjiga poezije. Dobio je dvadesetak nagrada za svoj književni rad, ali ovo je prva u, kako kaže, njegovoj Hercegovini, pa mu je mnogo draža.

– Zadivljen sam mladim ljudima koji su uz mene nagrađeni. Moja je teorija da elektronski mediji i društvene mreže nikada neće uništiti knjigu i lijepu riječ. Poezija je vječna. Sve će zabraniti, samo umjetnost nikad niko neće uspjeti da zabrani – smatra Zelenović.

Treća plaketa i novčana nagrada od 100 KM uručena je Jovanu Bratiću za pjesmu „Kameni vojnici“. Bratić poeziju piše već godinama. Do sada je objavio tri zbirke pjesama, a uporedo crta stripove, po čemu ga, kaže, ljudi možda više i poznaju. Kao i Bojiću, i Bratiću je ovo prvo učešće na nekom konkursu.

– Ovo je za mene podstrek, pokazatelj da radim dobru stvar i sigurno je da će uticati na moj budući poetski rad – jasan je Bratić.

Član žirija Mirjana Svorcan istakla je da je kvalitet pristiglih pjesama ove godine bio na većem nivou nego prošle, te da su između pobjednika odlučili samo sitni detalji.

– Žiri je imao težak zadatak, jer je kvalitet pristiglih radova bio poprilično ujednačen. U najuži izbor ušlo je pet pjesama. ‘Noć na Gazimestanu’ je, ipak za nijansu, ako ni po čemu drugom, onda po uloženom trudu, metrici i gustini, kvalitetu stiha, ispred nagrađenih i ostalih prispjelih pjesama. Što se tiče druge i treće nagrade, smatramo da su veoma kvalitetne, pa su i u ovom slučaju samo sitni detalji i lični stav članova žirija bili presudni prilikom donošenja odluke – kazala je Svorcan.

Direktor Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ Šćepan Aleksić naglasio je da je veoma zadovoljan radovima koji su pristigli ovaj put, pa su organizatori već odlučili da konkurs raspišu i sljedeće godine.

– Meni je žao što nije moglo da bude nagrađeno barem šest, sedam pjesama, u tom slučaju bi žiri imao mnogo lakši posao, jer je bilo desetak pjesama koje su zaista sve zasluživale da budu nagrađene. U najuži izbor ušlo je pet pjesama, a autori dvije preostale su Sreten Vidaković iz Gacka i Aćim Todorović iz Vlasenice – rekao je Aleksić.

Šćepan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Šćepan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

U čitaonici biblioteke sinoć je postavljena i mala izložba intarzija Ilije Mrkaića, umjetnika iz banatskog mjesta Vojvoda Stepa. Spretno slažući komadiće drveta, Mrkaić je veoma vjerno uradio portrete poznatih ličnosti poput Putina, Dragoljuba Mihajlovića, Živojina Mišića i drugih.

Intarzije Ilije Mrkaića (FOTO: Moja Hercegovina)
Intarzije Ilije Mrkaića (FOTO: Moja Hercegovina)

Autor nije prisustvovao otvaranju izložbe, a radove su u Bileću nedavno donijeli Hercegovci iz Sečnja.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link