Početna  /  Bileća: Umjesto muzeja ugostiteljski objekat, umjesto hotela stambena zgrada
Hercegovina

Bileća: Umjesto muzeja ugostiteljski objekat, umjesto hotela stambena zgrada

BILEĆA – Odlukom bilećke Skupštine, ruševni objekat nekadašnjeg muzeja, smješten pokraj nekropole stećaka nadomak Bilećkog jezera, biće dat na prodaju. Kako je rečeno na današnjoj sjednici skupštine, muzej će biti adaptiran u ugostiteljski objekat, a novu namjenu dobiće i jedini hotel u gradu čije će sobe biti adaptirane u stanove.

Bilećki muzej (FOTO: Moja Hercegovina)
Bilećki muzej (FOTO: Moja Hercegovina)

Radenko Popara, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, smatra da je odluka o prodaji muzeja ispravna, jer je, kako kaže, objekat u ruševnom stanju i krnji izgled jezera.

– U tom dijelu grada postoje ugostiteljski objekti, restorani, a postoje zainteresovana lica da muzej adaptiraju u ugostiteljski sadržaj. Spoljašnji oblik muzeja neće biti promijenjen nakon adaptacije – ističe Popara za naš magazin.

Uz muzej, na prodaju je data i površina od oko dva dunuma, koja se prostire ispod njega i nekropole stećaka, prema jezeru. Popara kaže da je ona predviđena za parking prostor, te za još neke ugostiteljsko-turističke sadržaje.

Nekropola stećaka koja se nalazi pored muzeja, tvrdi Popara, ostaće netaknuta.

– Ona neće biti izmještena, niti ograđena. Ostaće tu gdje jeste – kaže on.

Nekropola stećaka pored muzeja (FOTO: Moja hercegovina)
Nekropola stećaka pored muzeja (FOTO: Moja hercegovina)

Licitacija za prodaju ovog objekta sa navedenim zemljištem biće sprovedena čim budu završene potrebne procedure, a početna cijena biće 48.000 maraka.

Na današnjoj sjednici Skupštine izmijenjen je i regulacioni plan dijela gradskog centra, kako bi nekadašnji Hotel „Trebišnjica“, koji je privatni preduzetnik iz Foče Gordan Pavlović kupio od ugostiteljskog preduzeća „Izvor“, dobio novu namjenu. Naime, umjesto dosadašnjih hotelskih soba, u ovom objektu biće izgrađeni stanovi.

– Vlasnik nekadašnjeg hotela hoće da izvrši adaptaciju južnog dijela u stambeni prostor. Objekat će spolja ostati istog oblika, a biće preuređen samo unutrašnji dio – rekao je Popara za „Moju Hercegovinu“.

Nekadašnji Hotel "Trebišnjica" (FOTO: Moja Hercegovina)
Nekadašnji Hotel “Trebišnjica” (FOTO: Moja Hercegovina)

Iako se među građanima spekulisalo da će novi vlasnik renovirati „Trebišnjicu“, Bileća će, ipak, ostati bez jedinog hotela koji je imala.

Jelena Denda