Početna  /  Bileća ugostila rođake iz Sečnja: Prikazan film “Hercegovci put Banata”
Hercegovina

Bileća ugostila rođake iz Sečnja: Prikazan film “Hercegovci put Banata”

BILEĆA – U  Bileći je sinoć prikazan film “Hercegovci put Banata” koji govori o iseljavanju Bilećana u Banat koji su 1945. godine krenuli iz Hercegovine u potrazi za boljim životom. 

Kroz priče kolonista dočaran je njihov put od rodnog mjesta do Banata.

Kolonisti su se prevozili u trošnim stočnim vagonima, koji su često bili otvoreni, pa im je kiša stvarala velike probleme. Po nekoliko porodica bilo je u jednom vagonu. Na putu do Banata rađali su se novi životi, ali bilo je i onih koje je bolest i težak put zauvijek razdvajao od porodica. Loši higijenski uslovi učinili su da brojni kolonisti obole od tifusa, samo su neki od detalja iz filma koji je sinoć prikazan bilećkoj publici.

Ovaj film prvi put je potomcima kolonista prikazan u Sečnju, a svoje drugo prikazivanje doživio je  sinoć u Bileći.

Prema riječima predsjednika Savjeta mjesne zajednice Sečanj Miodraga Miloševića, više od 90 odsto stanovnika ove banatske opštine potiče iz Bileće, pa su u ovom mjestu najčešća prezimena Milošević, Vujović, Milićević i Vukoje.

“Nismo promijenili ni običaje, ni ponos, čojstvo i junaštvo. One najveće ljudske osobine koje smo odavde ponijeli, zadržali smo, i na to smo ponosni“, istakao je Milošević.

On je izrazio nadu da će se obnoviti tradicija da se jednom godišnje posjećuju društva iz Sečnja i Bileće.

„Ovo su sve naša braća, rodbina i prijatelji i mi smo željni da se vidimo i družimo. U Bileći  se osjećamo kao svoji na svome. Ovakavu dobrodošlicu nismo mogli ni zamisliti, gdje god da se pojavimo dočekaju nas otvorenog srca i to se osjeti. Ko ne bi želio da ponovo ovamo dođe“, kaže Milošević.

Nakon filma uslijedio je koncert izvorne pjevačke grupe „Ercegovina“ i muške podgrupe „Sava Grubačić“ iz Sečnja. Članovi ovih grupa sinoć su se za Bilećane odigrali i predstavu koja je u šaljivom tonu prikazala život hercegovačkih kolonista u Banatu.

“Svi tekstovi su autentični, pisala sam ih po pričama naših baka. Kolonisti su dolazili u kuće gdje su živjeli Nemci, oni su bili mnogo moderniji pa ste vidjeli da su kolonisti svjetlo gasili štapom. Sve je prikazano na šaljiv način, ali uz hercegovački melos, način ponašanja čovjeka iz Hercegovine i uz isticanje pravih ljudskih vrijednosti“, objasnila je menadžer grupe „Ercegovina“ Jelena Milićević.

Domaćin sinoćnjeg druženja bilo je Udruženje guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković“ iz Bileće. Pozdravljajući goste, član Udruženja Gojko Vuković rekao je da kada bi mogao u glasu da kaže veliko „R“ za riječ rodbina onda bi to izgovorio za ljude iz Sečnja.

„Ova predstava koju su prikazali je toliko autentična, sačuvana i nakon 70 godina, jer ovdje već ima ljudi koji su treća generacija od kolonista. Toliko profesionalnosti, uigranosti na sceni, jedan potpuno logičan slijed događaja koji su prikazali je za pamćenje i pohvalu“, kaže Vuković.

Bilećko Udruženje  “Vojvoda Vlatko Vuković” već u novembru  će uzvratiti posjetu Sečnju.

Milena Koprivica

 

225 Shares
225 Shares
225 Shares
Copy link