Početna  /  Bileća se bratimi sa ruskim Paninom
bileća Hercegovina Svijet

Bileća se bratimi sa ruskim Paninom

BILEĆA – Predstavnici opštine Bileća danas su sa predstavnicima ruskog grada Panina potpisali memorandum o namjeri bratimljenja ova dva mjesta.

Ljubo Vuković i Valentin Valentinovič potpisuju memorandum namjere (FOTO: Moja Hercegovina)
Ljubo Vuković i Valentin Valentinovič potpisuju memorandum namjere (FOTO: Moja Hercegovina)

Predsjednik bilećke Skupštine Ljubo Vuković ovom prilikom rekao je da mu je veoma drago što je memorandum potpisan, te istakao da će bratimljenje biti ozvaničeno u avgustu, kada delegacija iz Bileće bude gost na svečanosti u gradu Paninu, u Voronješkoj oblasti.

– U ovom memorandumu se predviđa naučna, tehnička, kulturna i svaka druga saradnja. Saradnja u oblasti razmjene studenata. Naši studenti će ići u bratsku Rusiju i u ovaj grad. Takođe, možemo vršiti razmjenu studenata iz njihovog grada u našu Republiku Srpsku i da se studenti međusobno druže i sarađuju i razmjenjuju naša mišljenja i naše bratske Rusije – rekao je Vuković.

Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)
Ljubo Vuković (FOTO: Moja Hercegovina)

Predstavnik grada Panina, Valentin Valentinovič, podsjetio je da ruski i srpski narod povezuje vjekovna istorija i da je razmjena studenata i profesora između ovih dvaju zemalja stoga još značajnija.

– U Voronješkoj oblasti postoji državni agrarni univerzitet koji je potpisao ugovor sa Republikom Srpskom, sa Poljoprivrednim fakultetom u Sarajevu. Razmatrana su pitanja u vezi sa razmjenom studenata i profesora. Saglasni smo da želimo da učvršćujemo veze među našim narodima. Studenti treba da znaju istoriju i tradiciju naroda sa kojima su krvno vezani. Paninski rejon je izabran zbog veoma razvijene poljoprivrede, pa kada studenti budu na razmjeni na našem agrarnom univerzitetu, imaće praksu u našim preduzećima. To će im dati mogućnost da bolje upoznaju našu kulturu i tradiciju – istakao je Valentinovič.

Valentin Valentinovič (FOTO: Moja Hercegovina)
Valentin Valentinovič (FOTO: Moja Hercegovina)

Memorandum o bratimljenju biće ozvaničen u avgustu potpisima načelnika opštine Bileća i grada Panina.

 

Jelena Denda

51 Shares
51 Shares
Copy link