Bileća: Radnici “Komusa” stupili u štrajk, traže zaostala dugovanja

BILEĆA –Radnici bilećkog komunalnog preduzeća „Komus“ stupili su jutros u štrajk zbog kašnjenja isplate januarske plate i neisplaćenih doprinosa za tri mjeseca.

Vršilac dužnosti direktora JP “Komus“ Bileća, Milan Vučinić, potvrdio je za „Moju Hercegovinu“ da su radnici stupili u štrajk što je njihovo zakonsko pravo.Vučinić kaže da JP „Komus“ ne može samostalno izmirivati svoje obaveze prema radnicima i dobavljačima jer oko 60 odsto svojih potraživanja dobijaju od opštinskog budžeta.

Direktor „Komusa“kaže da je u razgovoru sa čelnicima Opštine dobio saglasnost da će Opština uplatiti zaostala dugovanja za usluge koje JP „Komus“ pruža Opštini Bileća, ali da je opštinski račun trenutno u blokadi zbog čega to nije moguće.

„Tačno je da su radnici stupili u štrajk. Problema ima. Imamo saglasnost od Opštine čim se deblokira račun da će nam prebaciti sredstva. Oni su blokirani radi njihovih poreza. Juče smo dobili saglasnost da nam prebace zaostala sredstva međutim juče ujutru je ponovo blokiran račun Opštine zbog kredita, ali volja sa njihove strane postoji“, tvrdi Vučinić.

Prema riječima predsjednika Sindikata JP „Komus“ Sava Sudžuma, u štrajk je stupilo 15-ak radnika, dok su radnici na obezbjeđenju objekata i radnici kapele jutros ipak morali doći na posao.

Kako je rekao, od rukovodstva Opštine Bileća imaju obećanje da će sredstva biti isplaćena ali to za sada nije moguće jer je opštinski račun u blokadi od juče ujutru.

„Znamo da je ovo mač sa dvije oštrice jer građani plaćaju ali ne možemo ni ovako. Imamo obećanje od Opštine da će nam isplatiti sredstva ali i oni su u blokadi.  Dug Opštine prema nama iznosi oko 120.000 maraka. Nadamo se za dan-dva da će izaći Opština iz blokade pa da ćemo nastaviti sa radom“,rekao je Sudžum.

Od nadležnih organa opštinske uprave nismo uspjeli dobiti komentar ove situacije, jer ni nakon više poziva koje smo im uputili, nismo dobili odgovor.

Radnici bilećkog komunalnog preduzeća više puta do sada su se odlučivali da stupe u štrajk zbog neisplaćenih zarada.

Milena Koprivica

Tagovi:
Autor