Bileća: Radionica “Svijet knjige-knjiga kod nas i u svijetu” priređena u Biblioteci

BILEĆA – U susret Međunarodnom danu knjige, koji se obilježava 23. aprila, danas je u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći održana književna radionica „Svijet knjige – knjiga kod nas i u svijetu“.

 

Radionicu je sa učenicima gimnazije Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ drugu godinu zaredom priredila Tanja Bubreško, profesor srpskog jezika i književnosti.

Direktorka biblioteke Irena Dunđer istakla je zadovoljstvo zbog lijepe saradnje sa učenicima bilećke gimnazije i zahvalila se učenicima i profesorici što su zajednički posvećeni ideji obilježavanja velikih književnih datuma. Učenici su odlučili da razmijene čitalačka iskustva, kao i da govore o svojim književnim izborima, komentarišući djela klasika, ali i kulturu čitanja, da osjete tu neraskidivu vezu između pisca, djela i samog čitaoca.

Veliki pisci, koji su bili i veliki čitaoci, na zanimljiv način, iz ličnog iskustva, otkrivaju muke i sladost čitanja, tako da učenici osjećaju da u tom složenom procesu nisu sami ni jedini.

Učenici su razgovarali o tome ko je za njih veliki pisac, a ko najbolji čitalac. Poenta ove književne radionice je afirmacija čitanja, u interakciji učenika: Ja čitam jednu knjigu, ti drugu, hajde da ih razmijenimo, a da svako od nas u najkraćem kaže svoje čitalačko iskustvo.

Na samom kraju zaključili su jednostavnom maksimom: Ideje, koje su mi promijenile život dobio sam čitajući.

Autor