Bileća proslavila krsnu slavu – Svetog Savu

BILEĆA – Svetom arhijerejskom liturgijom, te litijom gradskim ulicama i lomljenjem slavskog kolača ispred hrama Svetog Save, danas je u Bileći počela proslava Savindana, krsne slave bilećke crkve i opštine.

Praznik Svetog Save kao i prethodnih godina okupio je veliki broj građana Bileće i gostiju iz susjednih opština.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenstva. Ovo prilikom vladika Dimitrije rekao je da je Sveti Sava začetnik vjere, školstva, zdravstva i zakondavstva u srpskom narodu a samim tim i začetnik života i životnog puta svih Srba.

“Sveti Sava je ostavio sve i pošao za Hristom. Često to čujemo. Radosna vijest Jevanđelja je da je našao dragocjeni biser. Našao je Hrista, našao je crkvu, našao je Jevanđelje, našao je vrlinu, ljubav prema Bogu i prema bližnjima. To nam je ostavio. Čovjek ne može da se isprazni i da ostavi da čini zlo. Mora da krene da čini dobro. Kad god se odlučujemo na neku promjenu u životu, mi moramo našu čežnju za drugim ispuniti, a ta čežnja je uvijek za Bogom i za bližnjim. Mi smo tako ustrojeni, da nismo autonomni da nam treba drugi,i zato nas je ustrojio tako da bi bili bića ljubavi, bića koja čeznu za spasenjem svojim i bližnjih. Takav je bio naš Sveti otac Sava“, rekao je između ostalog u svojoj besjedi vladika Dimitrije.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije (Foto: Moja Hercegovina)

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić čestitao je krsnu slavu Svetog Savu, svim građanima Bileće i poželio  da je proslave u miru i radosti.

„Dobro nam došli na krsnu slavu, u dobru nas nalazili okupljene oko krsne svijeće čiji će plamen vječno grijati naša srca i dušu i učiniti da se osjećamo prijatno i spokojno. Danas slavimo svi – i naš grad, i hram imenjak i škola i Prosvjeta u vjeri na svetosavskoj stazi na kojoj opstajemo kroz vjekove“, rekao je načelnik Aleksić.

Nakon lomljenja slavskog kolača, u Domu kulture „Jevto Dedijer“ upriličen je slavski ručak na kome su dodijeljene Povelje Opštine Bileća.

Odlukom Skupštine Opštine, Povelja za najuspješnijeg pojedinca u 2018. godini dodijeljena je najboljoj odbojkašici svijeta Tijani Bošković. Povelja za najuspješniji kolektiv u 2018. godini dodijeljena je Omladinskoj organizaciji „Jezerine“.

Milena Koprivica

Autor