Bileća: Promovisana knjiga „Moj praktični biljarnik“

BILEĆA – Sinoć je u prostorijama Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći održana promocija knjige „Moj praktični biljarnik“, autora dr Dušana Vujnovića iz Aranđelovca.

Doktor Dušan Vujnović potomak je hercegovačkih doseljenika na Kosmet poslije Prvog svjetskog rata iz sela Panika kod Bileće. Završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz epidemiologije. Radi u Opštoj bolnici u Aranđelovcu. Proučavanjem ljekovitog bilja bavi se već 30 godina. Deset godina je pisao u časopisu „Magično bilje“ u kolumni- Iz riznice malo poznatog lekovitog bilja. Preveo je sa ruskog „Narodni lekar“ Kurenjova i „Lečenje dece lekovitim biljem“ grupe autora. Objavio je 17 stručnih radova.

Knjiga „Moj praktični biljarnik“ koja je objavljena ove godine u izdanju „Tragova“ , obrađuje 80 najvažnijih ljekovitih biljaka Srbije i bivših republika Jugoslavije sa 500 naučno verifikovanih recepata i kontraidikacija kod upotrebe nekih biljaka. U knjizi su navedene i otrovne biljke sa naših područja, kao i prva pomoć kod otrovanih. – Po prvi put u srpskoj herbalistici prikazano je tumačenje meteoroloških prognoza vezanih sa ponašanjem biljaka. Knjiga je bogato ilustrovana prikazom svih biljaka i zaključkom na ruskom i engleskom jeziku. Korice je izradio poznati akademski slikar i istoričar Milutin Dedić, rođeni brat poznatog Arsena Dedića. Ova knjiga ujedno je i poziv autora svima nama da se vratimo prirodi i da naučimo da je poštujemo i da živimo u saglasju s njom jer je ona prepuna blagodeti za nas i naše zdravlje- istakla je direktorka Biblioteke Irena Dunđer.

Dr Dušan Vujnović, korijene vuče iz sela Panik kod Bileće i baš zato je odločio da promociju svoje knjige započne s ovim gradom. Izlaganje i praktični i korisni savjeti dr Vujnovića naišli su na odličan odziv i interesovanje publike, a dr Vujnović je pristutnima podijelio i sjeme biljke sikavac, koju je donio iz Hilandara, a koja liječi 20 bolesti i zdravstvenih smetnji.

Nakon promocije u Bileći, knjiga će biti promovisana i Gacku i Banja Luci.

Autor