Početna  /  Bileća: Priređeno književno veče pisca i novinara Šćepana Aleksića
bileća Hercegovina Kultura

Bileća: Priređeno književno veče pisca i novinara Šćepana Aleksića

BILEĆA – Književno veče bilećkog književnika i novinara Šćepana Aleksića održano je sinoć u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Detalj sa književne večeri – Aleksić kazuje svoju prozu

O stvaralaštvu ovog hercegovačkog prozaiste govorio je profesor srpskog jezika i književnosti Lazar Gnjato, a odabrane tekstove iz, do sada objavljenih sedam knjiga proze, čitao je autor.

„Četrnaest najnovijih Aleksićevih pripovijedaka oslonjene su na manje-više jedinstvenu platformu, a to je, lokalni čitalac će to lako razotkriti, Bileća i hercegovački kraj uopšte. No, uprkos tome što svoj tok započinju na lokalnom istočniku, priče nesumnjivo imaju univerzalni značaj. Jasno je uočljiva autorova namjera da lokalno preobrazi u univerzalno tako što stvara bogati onomastički leksikon koji treba da prikrije stvarne nazive i imena ljudi“, istakao je, između ostalog, u svojoj besjedi profesor Lazar Gnjato.

Akordima na gitari program večeri uljepašao je srednjoškolac Stefan Skočajić.

Ovo Književno veče održano je povodom nedavno izašlog književnog djela Šćepana Aleksića – „Pisma za sve adrese“ koje je pobudilo veliko ineteresovanje čitalačke publike u Hercegovini i šire. To je razlog što će Aleksićevo književno stvaralaštvo biti predstavljeno na večerima u Beogradu i Sečnju početkom novembra ove godine, a potom i u nekoliko gradova istočne Hercegovine.

46 Shares
46 Shares
Copy link