Početna  /  Bileća: Otvoreno sedmo likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski”
Hercegovina Nekategorisano

Bileća: Otvoreno sedmo likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski”

BILEĆA – Međunarodno likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski” koje po sedmi put organizuje Zavičajni klub “Osvit” iz Bileće otvoreno je večeras u  Galeriji bilećkog Doma kulture.

Na ovom sedmom likovnom saborovanju  učestvovaće  18 likovnih umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i iz gradova iz okruženja, kao i tri vajara.

Predsjednik ZK “Osvit” iz Bileće, Miodrag Hrnjez -Ljumo, izrazio je očekivanje da će i ovogodišnje likovno saborovanje iznjedriti vrijedna umjetnička djela.

„Očekujemo da nastane dosta vrijednih djela da nastanu bar tri skulpture i preko 30 ulja na platnu, tako da će i ovo saborovanje opravdati očekivanja, očekujemo da će fundus ZK “Osvit” biti izuzetno bogat po čemu smo prepoznatljivi i na šta smo ponosni“, rekao je Hrnjez.

Predsjednik ZK “Osvit” Miodrag Hrnjez-Ljumo (FOTO: Moja Hercegovina/arhiv)

Akademski slikar iz Paraćina ,Srećko Zdravković, od samog početka likovnog saborovanja u Bileći je učesnik istog. Zdravković kaže da mu Bileća izuzetno prija, te da ga svake godine hercegovačko podneblje iznova inspiriše na stvaranje vrsnih umjetničkih djela.

“Hercegovina je za mene neistražen prostor. Ovdje je spolja krš i kamen, ali u suštini taj krš i kamen nosi jednu mudrost, snagu, energiju, znanje. Zato se uvijek radujem da dođem ovdje”, istakao je Zdravković.

Srećko Zdravković (Foto: Moja Hercegovina/arhiv)

Likovno saborovanje “Simeon Dobrićevski” biće zatvoreno izložbom u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći  u subotu veče kada će umjetnici predstaviti svoja djela nastala za vrijeme šestodnevnog trajanja kolonije.

Milena Koprivica

 

 

 

 

0 Shares
0 Shares
Copy link