Početna  /  Bileća: Otmičarima Bajčetića dvije godine i 11 mjeseci zatvora
bileća Hercegovina

Bileća: Otmičarima Bajčetića dvije godine i 11 mjeseci zatvora

BILEĆA – Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presude Đorđu Radmiloviću, Srđanu Dendi i bivšem policajcu MUP-a RS Draganu Šarencu i pravosnažno ih osudio na ukupno dvije godine i 11 mjeseci zatvora zbog pokušaja otmice Petra Bajčetića, biznismena i vlasnika kafića NN u Bileći, koji je potom ubijen. 

Mjesto ubistva Bajčetića u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)

Organizovani kriminal

Radmilović je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, a Denda na godinu i mjesec, jer su kao članovi zločinačke organizacije učestvovali u pokušaju otmice, dok je Šarenac zbog pomoći počiniocima nakon krivičnog djela osuđen na šest mjeseci zatvora.

Prvostepene presude izrečene su nakon što su sva trojica sklopila sporazume o priznanju krivice, koje je sada potvrdio i Vrhovni sud RS.

– Na prvostepene presude žalbe su uložile porodica ubijenog Bajčetića i odbrana optuženih, ali su odbijene kao neosnovane – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

U presudi se navodi da je zločinačku organizaciju predvodio Miljan Vujović iz Bileće, koji je u bijegu, a koji se tereti za otmicu i ubistvo Bajčetića.

Zločin se dogodio 19. septembra prošle godine. Optuženi su u dogovoru s Vujovićem isplanirali da otmu Bajčetića kada on naiđe putem Bileća – Trebinje.

Smrtonosna povreda

Ubrzo je Vujović saznao da Bajčetić neće otići na put i da će ostati u Bileći pa je izmijenio plan. Zajedno s nepoznatim muškarcem otišao je u Bileću i Bajčetića su sačekali ispred njegove zgrade u ulici Alekse Šantića. Kada je Bajčetić izašao iz automobila, Vujović i njegov saučesnik pokušali su ga nagurati u drugo vozilo.

No, Bajčetić se opirao i u tom naguravanju jedan od optuženih ispalio je najmanje dva hica iz pištolja, kalibra devet milimetara, a jedan je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu do bolnice u Podgorici. Vujović i saučesnik s lica mjesta pobjegli su golfom 5 koji su zapalili u blizini Bileće, a Šarenac im je pomogao u uklanjanju tragova i nakon zločina je sakrio Vujovićev audi A6 u trebinjskom naselju Bregovi, gdje ga je policija pronašla.

Bomba pod vozilo

Osim osuđene trojke, za učešće u pokušaju otmice Petra Bajčetića bio je optužen i Gavrilo Bjelica iz Bileće, koji je nedavno povrijeđen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil brilians. Bomba je žicom bila vezana za točak i kada se vozilo pokrenulo, došlo je do eksplozije u kojoj je Bjelica ostao bez lijeve noge.

(Avaz.ba)

0 Shares
0 Shares
Copy link