Početna  /  Bileća: Omladinska organizacija “Jezerine” – primjer omladinskog aktivizma
bileća Hercegovina

Bileća: Omladinska organizacija “Jezerine” – primjer omladinskog aktivizma

BILEĆA – Omladinska organizacija “Jezerine” iz Bileće je primjer aktivizma mladih i kako se zajedničkim trudom može značajno doprinijeti unapređenju života.

Priredila: Milena KOPRIVICA

Iako su zadovoljni postignutim rezultatima, na tome se nisu zaustavili. Izgradila je višenamjensko sportsko igralište u bilećkom naselju Jezerine, pri kraju je izgradnja dječijeg igrališta, a nedavno je iz vlastitih sredstava počela i izgradnju ljetnjikovca.

Ova organizacija do sada je učestvovala u brojnim akcijama čišćenja i uređenja Bileće sa neformalnom grupom mladih Bilećana. Pomogli su projekat rekonstrukcije svlačionica Fudbalskog kluba “Hercegovac” iz Bileće, organizovali su akcije dodjele novogodišnjih paketića i podijelili više od 400 bilećkim mališanima.

Zbog truda i zalaganja, organizacija “Jezerine” dobila je Vidovdansku povelju od Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Bileće, kao i Povelju opštine u okviru svetosavskih svečanosti.

Višenamjensko sportsko igralište, koje je izgrađeno u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije /IOM/ u okviru projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama”, svečano je otvoreno u junu prošle godine, a pomogli su i opština, kao i veliki broj fizičkih i pravnih lica iz Bileće donacijima.

Predsjednik Omladinske organizacije “Jezerine” Vladimir Milidragović kaže Srni da je IOM bio samo inicijalna kapisla za izgradnju jer su dali grant od oko 7.000 KM, a sve je koštalo oko 100.000 maraka.

“Zbog uspješne izgradnje igrališta, od IOM-a smo dobili dodatni grant od 4.000 maraka za izgradnju dječijeg igrališta čija je realizacija pri samom kraju. Uspjeli smo da u neposrednoj blizini igrališta napravimo i teretanu na otvorenom donacijama Fondacije `Mozaik`”, navodi Milidragović.

Teretana na otvorenom i dječije igralište

Milidragović napominje da je najbolje ocijenjeni projekat u BiH za 2018. godinu od IOM-a projekat izgradnje igrališta u bilećkom naselju Jezerine.

On ističe da sada uživaju u rezultatima svog rada, jer veliki broj djece iz njihovog naselja, ali i iz grada, svakodnevno dolaze na ovo igralište da se bave sportom i druže se, što im je, kako ističu, najveća nagrada i podsticaj za dalji rad.

Trinaestogodišnji Luka Vujović iz ovog naselja veoma je zadovoljan novim igralištem. Luka kaže da svakodnevno dolazi da se igra, a drago mu je što im često u posjetu dolaze i djeca iz drugih naselja.

“Mnogo nam znači igralište. Kada završim svoje obaveze kod kuće i u školi dođem na ovo igralište i igram se. Na igralištu igramo košarku i fudbal, dođu nam drugari iz grada. Lijepo se slažemo, igramo svi zajedno ovdje”, priča Luka.

Dok se mališani igraju, vrijedni mladići iz ove organizacije nedavno su iz vlastitih sredstava počeli izgradnju ljetnjikovca koji će im služiti za odmor i druženje.

“Izgradnja ljetnjikovca je u toku. Taj projekat smo počeli vlastitim sredstvima, sami ga i pravimo, a nadamo se da ćemo, kao i do sad, naići na podršku lokalne zajednice”, ističe Milidragović.

Ljetnjikovac u izgradnji

On naglašava da će Omladinska organizacija “Jezerine” nastaviti i dalje da učestvuje u svim projektima na dobrobit Bileće i sugrađana.

332 Shares

Milena Koprivica

Diplomirala novinarstvo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Od januara 2017. godine novinarka internet magazina “Moja Hercegovina”.

332 Shares
332 Shares
Copy link