Bileća: Obilježena 25-ta godišnjica izviđačko-diverzantskog odreda

BILEĆA – Okupljanjem bivših pripadnika i služenjem parastosa za poginule u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u kasarni “Bilećki borci” u Bileći danas je obilježeno 25 godina od formiranja  sedmog izviđačko-diverzantskog odreda Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

Nakon služenja parastosa, komandanti sedmog izviđačko-diverzantskog odreda su položili cvijeće na spomenik borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Bileći.

Anđelko Milićević, pukovnik u penziji i  komandant sedmog izviđačko-diverzantskog odreda Hercegovačkog korpusa, izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg okupljanja ali i tugu zbog pripadnika ovog odreda koji više nisu među živima. Milićević je naglasio da je posebno ponosan na časno i dostojanstveno ponašanje njegovih vojnika u toku rata.

„To je bila jedinica mladih ljudi, hrabrih, obučenih, sposobnih, da svaki zadatak koji im je dao korpus izvrši. Nismo okaljali uniformu, nismo okaljali čast Hercegovačkog korpusa, i jedinice čiji smo bili pripadnici. Sve brigade su s ponosom dočekivale u njihovoj zoni naše angažovanje . Želim da poručim da na ovim prostorima i na prostorima cijelog svijeta ne bude nemira ne bude rata. Rat ne donosi ništa dobro, rat donosi samo zlo, neimaštinu, pogibije, zgarišta, progone“, rekao je Anđelko Milićević.

Anđelko Milićević (Foto: Moja Hercegovina)

Brigadni general i jedan od komandanata ovog odreda, Zoran Lubura, rekao je da je  odred dao poseban doprinos zaštiti civilnog stanovništa i očuvanju slobode u vrijeme ratnih dejstava u Republici Srpskoj.

„Izuzetno sam ponosan da sam bio pripadnik ovakve elitne jedinice, koja je zaista dala veliki doprinos očuvanju slobode, koja je dala veliki doprinos zaštiti civilnog stanovništa od ratnih razaranja, jedinice koju je uvijek krasio izuzetan duh, izuzetna kolegijalnost, i nadasve viteštvo u svim akcijama u kojima su učestvovali, gdje su poštovali protivnika, i jedinice koja nikada nije učinila ništa što je mimo pravila i propisa međunarodne konvencije ratovanja čak i ovakvim uslovima kakav je bio minuli rat“, rekao je Lubura.

Zoran Lubura (Foto : Moja Hercegovina)

Stanimir Damjanac  je jedan od  najmlađih pripadnika ovog odreda koji je u vrijeme rata imao samo 18 godina. Damjanac je rekao da je bilo znatno teže biti dio ovog odreda nego ostalih, ali da su to on i njegovi saborci dostojanstveno iznijeli.

„Zahvaljujem se svim pripadnicima koji su došli. Neko nas je kudio, neko nas je volio, ali garantujem da smo bili dobri, čak štaviše i odlični borci i poslije toga ostali i dobri ljudi čim se sastajemo nakon 25 godina. Poštovali smo protivnika“, rekao je Stanimir Damjanac.

Stanimir Damjanac (Foto: Moja Hercegovina)

U okviru obilježavanja godišnjice pripadnici izviđačko-diverzantskog odreda su posjetili i Spomen-sobu poginulih boraca Vojske Republike Srpske, te položili cvijeće na grob Sergeja Vladimirovića Meleška u gradskom groblju u Bileći.

Pored komandanata i bivših pripadnika ovog odreda obilježavanju godišnjice danas su prisustvovali i predstavnici Boračkih organizacija iz Istočne Hercegovine.

Milena Koprivica

Autor