Početna  /  SO Bileća: Novo kreditno zaduženje, studentske stipendije i fuknkcije
Hercegovina

SO Bileća: Novo kreditno zaduženje, studentske stipendije i fuknkcije

BILEĆA – Odbornici Skupštine opštine Bileća usvojili su danas nacrt rebalansa budžeta za 2015. godinu koji je za 24.320 maraka manji u odnosu na planirani budžet. Odlučeno je i da se Opština Bileća kreditno zaduži za milion maraka, dodijeljene su nove funkcije i uvedeni novi kriterijumi za dodjelu studentskih stipendija.

Redovna, 20. sjednica SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)
Redovna, 20. sjednica SO Bileća (FOTO: Moja Hercegovina)a

Budžet po rebalansu za 2015. godinu iznosi 7.886.610 maraka, a opozicija tvrdi da smanjenje od skoro 25.000 u odnosu na planirani budžet nije realno, te da ovoj brojki treba dodati još dvije nule kako bi se zakrpile sve budžetske rupe.

– Ovaj nacrt rebalanska budžeta nije ništa drugo nego jedna igra brojki koje su frizirane, fino upakovane i nama servirane. Oni pokušavaju da saniraju rupe u budžetu novim zaduženjem od milion maraka. Osim toga, nezadovoljni smo što su smanjili izdvajanje za studentske stipendije. Ove godine one su bile planirane u iznosu od 150.000, pa su sad umanjene na 90.000 maraka – kaže Obren Samardžić, odbornik SRS RS-a.

Obren Samardžić, SRS RS (FOTO: Moja Hercegovina)
Obren Samardžić, SRS RS (FOTO: Moja Hercegovina)

Novi nacrt rebalansa budžeta nisu podržali ni odbornici SDS-a. Izrazili su sumnju u vjerodostojnost prikazanih podataka, jer je, kako kažu, načelnik opštine izjavljivao kako „u kasi nema jedan đavolji dinar“, a prikazano je da je budžet izvršen.

Radivoje Šešlija, SDS (FOTO: Moja Hercegovina)
Radivoje Šešlija, SDS (FOTO: Moja Hercegovina)

– Pritom krajnji budžetski korisnici nisu dobili svoja budžetom predviđena sredstva, tako da budžet nije realno prikazan. Pokušali su da to isprave kreditom, a vidjećemo kako će to ići – ističe Radivoje Šešlija, odbornik SDS-a.

On je uputio zamjerke i na to što je, kako je rekao, postalo nepisano pravilo da se svaki put kad nestane para uzima sa konta studentskih stipendija, a nepravednim smatra i to što su oštećeni poljoprivrednici.

– Podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju smanjeni su sa 140.000 KM na 60.000, pa sada na 54.000 KM i nisu isplaćeni. Čuli smo obećanje da će to biti od ovih kreditnih sredstava. Studenti i poljoprivrednici trpe prekomjerno zapošljavanje u izbornoj godini, jer se plate radnicima moraju davati, pa je sve ovo poprilično u drugom planu – istakao je Šešljija.

Šešlija je kritike uputio i na stavku troškova za putovanja i smještaj koja je od planiranih 30.700 maraka dostigla iznos od 77.000 KM, te na izdvajanja za manifestaciju „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“ za koju je izdvojeno 42.000 KM umjesto planiranih 13.000 KM.

Smanjeni budžet po rebalansu, načelnik Miljan Aleksić pravda lošim prihodima od HET-a u posljednjih pet mjeseci. Kaže da opozicija samo „priča priče“, te da će sa usvojenim kreditnim zaduženjem od milion maraka Opština Bileća izmiriti skoro sve dugove.

– Evo napravismo se k'o da smo veliki dužnici, a mi uopšte nismo dužnici. S ovim milionom što smo se dogovorili da se zadužimo mi smo sve isplatili skoro, i dobavljače i stipendije i odborničke. Čujem da je juče počeo da radi drugi agregat u Platu, pa bi prihodi od HET-a trebalo da budu čak možda i duplo viši nego što su bili za ovu godinu. Ja sa puno optimizma ulazim u iduću godinu. Ko priča drukčije je neprijatelj grada. Izmirićemo skoro sve što treba. Nadam se da će pare leći najdalje do kraja godine – naveo je Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Novi kriterijumi za dodjelu stipendija i nove funkcije

U ovoj školskoj godini stipendije će imati 190 studenata iz prošle godine, a na listi stipendista naći će se još najviše 50 novih imena. Prednost pri dobijanju stipendija od sada će imati dobitnici Vukove diplome, djeca palih boraca, djeca iz porodica sa četvero i više djece, te djeca bez oba roditelja i djeca čiji nijedan roditelj nije zaposlen.

Na današnjoj sjednici, vršilac dužnosti sekretara Skupštine opštine Bileća Dragica Bajat ponovo je imenovana na ovu fuknciju. Za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za opštu upravu imenovan je Dušan Vujović, a za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Radenko Popara.

U direktorsku fotelju Dječijeg vrtića „Budućnost“ ponovo je sjeo Vaso Radovanović.

Donesena je i odluka o imenovanju članova komisije za sprovođenje konkursa za izbor i imenovanje direktora Doma zdravlja „Sveti Luka“.

Jelena Denda

5 Shares
5 Shares
Copy link